Šešelj pretio Aleksandri Jerkov i Milojku Pantiću 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke, uputio je danas javne pretnje Aleksandri Jerkov, poslanici Demokratske stranke i novinaru Milojku Pantiću, zbog tekstova objavljenih u listu Danas.

Šešelj je na svom Tviter nalogu napisao da će Jerkov nestati sve dlake sa glave i da će joj namazati glavu katranom i nalepiti guščijim perjem. Pantiću je poručio da će mu uskoro „je*ati majku“ da bi mu dokazao da je šešeljizam življi nego ikad i da je u stanju „da počisti sav izdajnički ološ“.

– Neću da polemišem sa ratnim zločincem. Normalan čovek nema šta da priča sa osuđenim ratnim zločincem – rekao je za Danas Milojko Pantić, povodom pretnji koje mu je uputio Šešelj. Lider radikala pretio je novinaru zbog autorskog teksta „Kad politički gubitnici dođu na vlast“, objavljenom u Danasu u ponedeljak, 8. aprila. U njemu je Pantić, između ostalog, konstatovao da je u Srbiji na delu najteži oblik društvene bolesti, koja se slobodno može nazvati slobizam i šešeljizam.

Na pitanje da li će i kako reagovati, Pantić je citirao Krležu: „Prezirom i šutnjom“.

– Ovo je zarobljena država. Institucije su u njihovim rukama i koja bi svrha bila da tužim Šešelja – kaže Pantić. On dodaje da se pretnji ne plaši ni najmanje.

– NJihova retorika pokazuje da su kukavice kakve ne postoje, kakve majka nije rodila. Oni samo prete. To radi i njegov učenik Aleksandar Vučić. On stalno preti nekome, stalno nekoga proglašava ološem, izdajnikom, tajkunom. I šta se dešava? Ništa – konstatuje Pantić. Prema njegovim rečima, protiv ovog zla moramo da se borimo, a „Vučiću će 13. da bude jasno ko je i šta je on“.

Vojislav Šešelj je pretio Aleksandri Jerkov, reagujući na izjavu koju je dan ranije dala Danasu, a u kojoj navodi da Vojislavu Šešelju, osuđenom ratnom zločincu, ni godinu dana posle presude, nije oduzet mandat u Skupštini Srbije, jer ima zaštitu Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i Srpske napredne stranke.

„Aleksandra Jerkov tvrdi da mi Aleksandar Vučić garantuje da mi neće faliti ni dlaka s glave. Ja Aleksandri Jerkov garantujem da će njoj nestati sve dlake sa glave, glava biti namazana katranom i nalepljena guščijim perjem. Da se jasno vidi kako izgleda glavna guska srpske politike“, napisao je Vojislav Šešelj na Tviteru.

Ovo nije prvi put da osuđeni ratni zločinac, a, ipak, i dalje poslanik Skupštine Srbije, otvoreno preti političkim neistomišljenicima. Poseban fokus i mržnju izražava prema ženama koje su sa druge strane vrednosnog, moralnog i političkog terena u Srbiji. Tako se Aleksandra Jerkov, poslanica DS u parlamentu, više puta našla na udaru tih pretnji, poziva na linč i mizoginih uvreda.

Reagujući na najnovije Šešeljeve pretnje, Jerkov u izjavi za Danas kaže da ?je „uopšte ne interesuju uvrede lidera SRS“, jer, kako ističe, on nju ne može uvrediti.

– Interesuje me isključivo zbog čega institucije u Srbiji ne rade svoj posao i ne reaguju na krivična dela na koja moraju da reaguju po službenoj dužnosti. Ne interesuje me čak ni to zbog čega ga Aleksandar Vučić štiti, interesuje me zbog čega Vučićeva zaštita institucije sprečava da rade svoj posao. Vojislav Šešelj mi preti da ću ostati bez ijedne dlake na glavi. NJegova i Vučićeva politika devedesetih je desetina hiljada ljudi ostavljala bez glava

i ove pretnje doživljavam veoma ozbiljno. Ne zbog sebe, nego zbog toga što činjenica da mene godinu dana javno maltretira osuđeni ratni zločinac bez ikakve reakcije nadležnih organa govori o tome šta drugi naši građani trpe i koliko su nezaštićeni, a to je veći problem od Vojislava Šešelja – ocenjuje Aleksandra Jerkov u izjavi za naš list.

Ona zaključuje da „onog momenta kada oni koji i danas podražavaju Šešelja, baš kao što su to radili devedesetih, odu sa vlasti, institucije će ponovo početi da rade, Šešelj i svi drugi nasilnici će odgovarati za to što rade, a nijedan građanin Srbije više neće biti nezaštićen“.

Dan ranije, Aleksandra Jerkov je u izjavi za Danas rekla da to što je prošlo godinu dana od kada osuđenom ratnom zločincu, Vojislavu Šešelju, nije oduzet poslanički mandat u Skupštini Srbije nije nikakvo iznenađenje jer je jasno da u svemu što radi Vojislav Šešelj ima podršku Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke.

Prema rečima sagovornice Danasa, svaki sekund koji Vojislav Šešelj provede u skupštinskoj klupi umesto u zatvoru zbog pretnji da će ponoviti ratne zločine za koje je pravosnažno osuđen dokaz je podrške, koju ima od strane Aleksandra Vučića i SNS. „Svakome, čak i onome ko je površno pratio prošlogodišnja dešavanja iz Skupštine Srbije i izjave koje su i Vučić i oni koji u Skupštini odlučuju o tome davali, bilo je jasno da Vojislavu Šešelju neće faliti ni dlaka sa glave – ni kada je pretio narodnim poslanicima, ni kada je širio govor mržnje prema meni i drugima, ni kada je u sred Skupštine rušio i gazio zastavu druge države i, najvažnije, kada je divljao u Hrtkovcima slaveći svoje ratne zločine i maltretirajući ljude koji tamo žive. Uostalom, i Vučić i cela Srpska napredna stranka su ga podržavali i devedesetih godina, sasvim je očekivano da ga podržavaju i sada“, rekla je Jerkov za Danas.

Podsetimo, Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kao pravni naslednik Haškog tribunala, osudilo je Vojislava Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina po tri tačke optužnice za podsticanje na progon, deportaciju i druga nehumana dela kao zločin protiv čovečnosti, počinjen u Hrtkovcima u Vojvodini 1992. godine.

Šešelj nastavlja da vređa

Opet ona Aleksandra Jerkov, jebao joj pas mater ustašku, traži institucionalnu zaštitu, umesto da je već odavno na izdržavanju kazne po rešenju nadležnog suda za prekršaje zato što je u više navrata najuglednijeg živog srpskog političara i dokazanog naučnika nazivala ratnim zločincem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari