Šesta tkačka kolonija u Dojkincima na Staroj planini 1Foto: NALED

Pirotski ćilim najbliži je među svim srpskim ćilimima ulasku na UNESКO –ovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, poruka je sa Šeste tkačke kolonije, održane u Dojkincima na Staroj planini, koja se završava danas.

Tradicionalna Tkačka kolonija i ove godine okupile je na starom mestu – u Sportsko-rekreativnom centru u Dojkincima petnaestak polaznika, ali su žene tkale i u pirotskoj Tehničkoj školi.

Cilj je popularizacija tkanja, usavršavanja tradicionalne veštine izrade ćilima i tkanja šara čuvenog pirotskog ćilima čije je geografsko poreklo zaštićeno 2002. godine. Manifestaciju su organizovali Grad Pirot u saradnji sa NALED-om i Etno mrežom Gradom Somborom i Zanatskom zadrugom za izradu ćilima i suvenira „Damsko srce“ iz Pirota.

Jedini pripadnik muškog pola na ovoj tradicionalnoj Koloniji je predsednik Udruženja „Miris zavičaja“ iz Bele Palanke Siniša Mitrović.

-Po struci sam dizajner. Ovde sam sa ciljem da naučim nešto novo I kasnije to primenim na tapiseriji ili odevnim predmetima- kaže Mitrović.

Koloniju su posetili ambasadori Кanade i Belgije Džajls Norman i Кun Dam, ambasadorka Portugala Marija Virhinija Pina, Filomina Obrajen iz Međunarodnog kluba posetilaca Beograda i Кristina Cetl, u ime predsedništva Međunarodnog kluba žena, predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Oni su pružili podršku koloniji i aktivnostima na ekonomskom osnaživanju žena u ruralnim krajevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari