U naselju Poljana održana je jubilarna, 10. duhovna manifestacija „Sestroljinaski dani preobraženja“ povodom ovog velikog pravoslavnog praznika.


Još u aprilu 2002. godine, episkop braničevski dr Ignjatije blagoslovio je inicijativu Milije Radivojevića – Baje, Bogoljuba Jovića – Puškara i sveštenika Radoslava Vukosavljevića da se pokrene manifestacija posvećena velikom duhovnom prazniku. Kulturno-duhovnu svečanost ove godine po tradiciji su organizovali Crkvena opština Poljana, Grad Požarevac, Centar za kulturu i Mesna zajednica Poljana sa svojim Kulturno umetničkim društvom “Mladost“ i Etno sekcijom. Manifestacija je osmišljena da se, u prostoru manasira Sestroljin, doprinese očuvanju izvornog narodnog stvaralaštva brojnim duhovnim sadržajima na svetom mestu, pravoslavlje uzdigne na još viši nivo i sačuva srpska tradicija saborovanja. Bogat scenski program aplauzima je podržalo više od hiljadu posetilaca iz okoline i mnogih krajeva Srbije, a crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg bila je tesna da primi sve vernike koji su došli da prisustvuju prazničnom bdeniju i Preobraženskoj liturgiji.

Manifestaciju je zvanično otvorila Vukica Vasić, zamenica gradonačelnika Požarevca, naglasivši da je odžavanje ovakvih svetkovina veoma značajno pošto jačaju verski i nacionalni duh, ljubav, zajedništvo i veru u bolje dane. „Sa ponosom mogu reći da ova manifestacija uspešno traje čitavu deceniju pri čemu dugujemo zahvalnost svima koji su je svojim trudom i pregalaštvom učinili duhovnom svetkovinom. Grad Požarevac će, naravno, u želji da još dugo godina traje i održavaja se, svesrdno u svakom pogledu pomagati i podržavati ovu kulturnu i duhovnu manifestaciju“, rekla je Vasić.

U ime Organizacionog odbora manifestacije prisutnima se obratio protojerej Radoslav Vukosavljević koji je, pored ostalog rekao: – Preobraženje Gospodnje je izraz i potvrda naše vere u vaskrsenje života i život večni kada će i i naše telo i čitava priroda biti preobraženi u carstvu Božjem“

Održana je svečanost osvećenja novog grožđa i otvorena tradicionalna Likovna kolonija uz učešće poznatih slikara iz Požarevca.

Tradicijom i izvornošću odisala je bina u crkvenoj porti gde su nastupila kulturno umetnička drštva i afirmisani muzičari a posebno oduševljene izazvala je Merima Njegomir. Među brojnim posetiocima i dobitnicima priznanja povodom jubilarnih „Sestroljinskih dana preobraženja“ bili su narodni poslanik Žarko Pivac, gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević i dugogodišnji predsednik opštine Požarevac Dušan Vujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari