Izabrali smo ratne huškače SAD i Južne Koreje da budu glavni cilj naše sveopšte akcije za odbranu suvereniteta zemlje, navodi se u jučerašnjem saopštenju portparola Ministarstva odbrane Severne Koreje i dodaje da „ratni huškači“ treba da imaju na umu da sporazum o primirju iz 1953, kojim je okončan Korejski rat, više ne važi i da Pjongjang nije ograničen deklaracijom o nenapadanju severa i juga.


„Sada treba da sprovedemo akciju pravde i nemilosrdne odmazde vojske i naroda Severne Koreje. Marionetske snage Južne Koreje trebalo bi da se opamete“, zaključuje se u saopštenju, koje je prenela severnokorejska agencija KCNA.

Ovo je najnovija pretnja iz Pjongjanga pošto su SAD i Južna Koreja počele dvonedeljnu zajedničku vojnu vežbu pod nazivom „Ključno rešenje“, i pošto su Ujedinjene nacije Severnoj Koreji uvele nove, oštrije sankcije. Vlasti u Seulu i UN odbile su jednostrano poništenje sporazuma o primirju i zatražili od Pjongjanga da se uzdrži od ratoborne retorike.

Severnokorejski komitet osudio je rezoluciju o sankcijama usvojenu u UN označivši je kao dokaz da su Vašington i njegove „marionete“ u Seulu čvrsto rešeni da započnu sukob. „Odnosi Severne i Južne Koreje toliko su već prešli opasnu liniju da se više ne mogu popraviti i sada vlada izuzetno opasna situacija u kojoj bi nuklearni rat mogao da izbije svakog časa“, nedavno je saopšteno iz Pjongjanga. Inače, Severna Koreja je 2006. i 2009. godine izvršila nuklearne probe zbog čega joj je bio uveden niz sankcija.

Američka obaveštajna služba je ocenila da će Severna Koreja pokušati da upotrebi nuklearno oružje protiv snaga SAD. Prema rečima direktora te službe Džejmsa Klapera, Severna Koreja će upotrebiti nuklearno oružje samo ako oseti da je ugrožen opstanak režima.

Međutim, Kleper je istakao da SAD ne znaju „šta bi za severnokorejski režim predstavljalo probijanje te granice“. „Obaveštajna služba je odavno utvrdila da su, s tačke gledišta Pjongjanga, njegovi nuklearni kapaciteti namenjeni odvraćanju, međunarodnom prestižu i diplomatiji sile“, naveo je Kleper i dodao da SAD ne poznaju nuklearnu doktrinu Pjongjanga niti uslove pod kojima bi nuklearno oružje bilo upotrebljeno.

Vašington je ranije saopštio da je zabrinut zbog novih ratnih pretnji Severne Koreje, istakavši da će takva politika tu zemlju još više izolovati od ostatka sveta i potkopati međunarodne napore da se osigura mir i stabilnost u tom delu Azije.

Sporazumom o primirju iz 1953. okončan je trogodišnji rat Severne i Južne Koreje u kojem je poginulo oko 1.200.000 ljudi sa južnokorejske strane i oko milion sa severnokorejske, kao i 600.000 kineskih i 36.500 američkih vojnika. Korejsko poluostrvo, bivšu japansku koloniju, podelili su posle Drugog svetskog rata SAD i SSSR, duž 38. paralele, na ideološki suprotstavljeni Sever i Jug.

Nezabeležen broj borbenih letova

Južnokorejska agencija Jonghap prenela izjavu vojnih zvaničnika u Seulu da su borbeni avioni Severne Koreje proteklih dana izveli „nezabeležen“ broj letova, sa oko 700 registrovanih samo u ponedeljak. Pjongjang je, kako prenosi Jonhap, prekinuo i direktnu telefonsku vezu sa Južnom Korejom koja je korišćena za hitne direktne kontakte dve strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari