Severna Makedonija, posle 18 godina, obeležila Ilinden u Prohoru Pčinjskom 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ugostio je predsednika Severne Makedonije Stevu Pendarovskog u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog, povodom Ilindena koji se u Severnoj Makedoniji obeležava kao Dan Republike.

Prvi put nakon 18 godina državno-crkvena delegacija Severne Makedonije posetila je Prohor Pčinjski, 2. avgusta, u znak sećanja na ovaj dan 1944, kada je održano prvo zasedanje Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM).

Obeležavanje Ilindena počelo je svetom liturgijom u manastiru, koju su služili i makedonski i srpski sveštenici.

Predsednik Severne Makedonije položio je vence i cveće pokraj spomen-česme Prohoru Pčinjskom.

„Nadam se da je ovo početak jedne dobre tradicije i da ćemo svakog 2. avgusta Ilinden proslavljati ovde, kako bismo odali počast na mestu gde je formirana savremena makedonska država. Sa ministrom Selakovićem smo se dogovorili da se u što skorije vreme formiraju radne grupe, koje će dogovoriti sve detalje za buduće poslove, posebno u vezi rekonstrukcije spomen-sobe koja je izgorela u požaru 2014. godine. Odajem priznanje srpskim domaćinima, jer su za kratko vreme napravili novu spomen-ploču, sa originalnim tekstom, pred kojom smo se poklonili, kako nisu mogli da nađu staru. Ideja je da se naša saradnja ne završi ove godine, već da svake naredne ovde slavimo Dan Republike“, rekao je Pendarovski.

On se zahvalio predsedniku Srbije i patrijarhu Porfiriju, jer je „posle 18 godina pauze“ omogućeno da dođu u ovo, kako je rekao, za njih „sveto mesto“ i obeleže najveći državni praznik.

Ministar Selaković, koje je crkveno-državnu delegaciju Severne Mekedonije dočekao u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije Vučića, istakao je da su prvi put nakon 1941, posle više od 80 godina, predstavnici pravoslavne crkve sa obe strane zajedno služili liturgiju.

„Predsednik Pendarovski će ovde položiti venac, na mesto gde je održano prvo zasedanje ASNOM-a, što će biti prvi put posle 18 godina. To pokazuje i politiku Srbije, koja je opredeljena za jačanje politike dobrosusedstva i saradnje. Trudimo se da pokažemo da je duh tolerancije i prijateljstva nešto što će uvek nadjačati duh neprijateljstva i netolerancije“, rekao je Selaković.

Obeležavanje Ilindena je iskorišćeno i zbog prisustva najviših srpskih državnih funkcionera, pa je, kao znak zahvalnosti za organizovanje proslave 950 godina manastira, vladika vranjski Pahomije uručio ordene ministru Selakoviću i direktoru Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislavu Gašiću.

Dan Republike se u Severnoj Makedoniji obeležava na Svetog Iliju, 2. avgusta, jer je na taj dan 1944. održano prvo zasedanje ASNOM-a, a 1903. počeo Ilindenski ustanak protv Turaka.

Šešelj 1990. uklonio spomen-ploču ASNOM-a

Spomen-ploču ASNOM-a, koja svedoči o tome das u baš na ovom mestu, u Prohoru Pčinjskom, udareni temelji makedonske države, uklonio je, 1990. godine, Vojislav Šešelj, prvi radikal Srbije.

Podsetimo, on je makedonskim zvaničnicima poručio da svoj praznik ne treba da proslavljaju na srpskoj teritoriji i, naoružan macolom, skinuo ploču sa zidina manastira.

Ploča se, od 2000. godine, čuva u Narodnom muzeju u Vranju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari