Kineski parlament izabrao je juče Si Đinpinga za predsednika Republike, čime je formalno dovršena tranzicija vlasti i izbor novog kineskog rukovodstva koji su započeli u novembru prošle godine.


– Objavljujem da je drug Si Đinping izabran za predsednika Narodne Republike Kine – izjavio je Liu Junšan, visoki zvaničnik Komunističke partije Kine koji je predsedavao skupštinskom sednicom. U Velikoj narodnoj sali za Đinpinga je glasalo čak 99,86 odsto delegata, odnosno njih 2.252, jedan je bio protiv, a tri uzdržana. Državna televizija je prenela da izborni rezultat odražava sreću kineskog naroda i njihova očekivanja.

Si Đinping (59), koji je nasledio Hu Đintaoa, još u novembru prošle godine izabran je za lidera partije i time sebi obezbedio i funkciju šefa države, pa će u narednih 10 godina biće na čelu Kine. Za razliku od svog prethodnika, Si je odmah po izboru za generalnog sekretara KP preuzeo i predsedavanje nad Centralnom vojnom komisijom, organom koji komanduje kineskom vojskom.

Za potpredsednika Kine izabran je Li Juančao (62), koji u kineskim krugovima važi za reformatora. Li je član Politbiroa KP koja rukovodi zemljom, ali ne i njenog Stalnog komiteta, vrhovnog organa vlasti. Potpredsednik u Kini ima uglavnom simboličnu ulogu, ali i važnu diplomatsku funkciju.

Lijev glavni rival bio je Liu Junšan, konzervativac koji poslednjih 10 godina rukovodi organima zaduženim za propagandu i ideologiju. Liu je na petom mestu u kineskoj vladajućoj hijerarhiji. Imajući u vidu da je prestar da nasledi Si Đinpinga, eksperti procenjuju da je funkcija potpredsednika za Lija uteha, pošto u novembru nije uspeo da se svrsta među sedam najviših zvaničnika Kine.

Žan Pjer Sabestan, stručnjak za kinesku politiku, kaže za Gardijan da Si neće Liju dati mnogo manevarskog prostora, već da će potpredsednik morati da dobije poverenje lidera zemlje, „a to niko ne može da garantuje“. Na funkciju premijera, umesto Vena, danas će zvanično biti postavljen Li Kećijang.

Nova administracija se suočava za izazovima u oblastima socijalne nejednakosti, životne sredine i spoljne politike. Si, sin bivšeg reformističkog vicepremeijera, već se posvetio borbi protiv korupcije i birokratije, a o tome je obavestio i javnost. Međutim, mnogi analitičari sumnjaju da će antikorupcijska kampanja biti uspešna, jer će se sudariti sa interesima moćnih.

Američki mediji 2012. su objavili da Sijeva porodica poseduje bogatstvo procenjeno na 376 miliona dolara. Taj izveštaj je cenzurisan u Kini. S druge strane, novi kineski predsednik je u novembru rekao da veliki broj dokaza pokazuje da je problem korupcije sve veći i da preti da uništi stranku i zemlju.

Privredni rast u Kini 2012. bio je najniži u poslednjih 13 godina i iznosio je 7,8 odsto, dok kineska ulaganja u odbranu svake godine značajno rastu već dve decenije. Prošlogodišnji budžet za odbranu je u odnosu na prethodni bio veći za 11,2 odsto i iznosio je 670,2 milijardi juana ili 106,4 milijardi dolara. Kina veća ulaganja u odbranu pravda tvrdnjom da su ona u toj sferi doprinela globalnom miru i stabilnosti. Prva zemlja koju će Si kao predsednik posetiti do kraja marta biće Rusija, nakon čega će uslediti turneja po Africi. Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je svom novom kineskom kolegi i istakao „strateško partnerstvo“ između dve zemlje.

Podrška od gotovo 100 odsto

Ishod glasanja za novog kineskog lidera nikad nije dovođen u pitanje, piše Njujork tajms. Podrška od 99,86 odsto glasova Si Đinpingu, veća je i od one koju je 2007. dobio Bašar al-Asad u Siriji, a koja je iznosila 97,62 odsto. Međutim, severnokorejski predsednik Kim Džong Il je 2009. godine osvojio čak 99,98 odsto glasova, što je više od Sija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari