Palićki Zoološki vrt priveo je kraju ovih dana izgradnju novog kaveza za prihvat i lečenje divljih životinja, ptica i sisara, površine od skoro hiljadu kvadratnih metara, što je bio deo IPA projekta rađenog godinu dana sa Nacionalnim parkom Kiškunšag iz Mađarske i segedinskim Zoološkim vrtom, a uz pomoć i podršku i Udruženja ljubitelja prirode „Riparia“ iz Subotice.


U sklopu te saradnje čija je osnova zajednički prekogranični projekat, nabavljena je i oprema za veterinarsku ambulantu, kao i terensko vozilo, što će omogućiti da se na siguran i efikasan način obezbede divlje povređene životinje, koje će zatim biti obeležene i nakon lečenja budu vraćene u prirodu. Modernizacija ovog skloništa podrazumevala je i uvođenje komjuterske tehnologije, te je urađen je i poseban informatički program za praćenje stanja životinja u prihvatilištu.

U ovom prihvatilišti tokom prvih šest meseci ove godine boravilo je oko 120 životinja, koje su bile stručno zbrinute i vraćene u svoju prirodnu sredinu. Prednost novog skloništa, ali i koncepta zbrinjavanja divljih životinja jest što njihovo stanje može i dalje biti praćeno nakon što se vrate u svoja staništa, i u tome je saradnja sa mađarskim institucijama koje takođe rade isti posao veoma važna, jer za životinje, kao što je poznato, granice ne postoje.

Inače, ukupna vrednost ovog IPA projekta za deo koji realizuje palićki Zoo-vrt iznosi 118 hiljada eura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari