Granični prelaz između Crne Gore i Albanije, Sukobin-Murićani, čiju je izgradnju finansirala EU, juče je otvoren. Objekat su otvorili premijeri Crne Gore i Albanije, Milo Đukanović i Sali Beriša. Đukanović je kazao da brzina kojom je izgrađen, za godinu dana, simbolizuje napredak u razvoju Crne Gore i Albanije, jačanje dobrosusedskih odnosa i intenzitet u procesu približavanja zajedničkim evropskim i evroatlantskim ciljevima.

– Mi u Crnoj Gori, kao i naši prijatelji u Albaniji, činjenicu da je Evropska komisija izabrala da finansira ovaj granični prelaz kao prvi u nizu predviđenih sličnih projekata u regionu, razumemo i kao priznanje Brisela našem zajedničkom doprinosu jačanju njegove stabilnosti – kazao je crnogorski premijer.

On je kazao i da je granični prelaz izraz zajedničke posvećenosti borbi protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala, nelegalne trgovine, i nelegalnih migracija. Đukanović je dodao da će granični prelaz doprinositi i bržem protoku i većem obimu robne razmene, a samim tim i povezivanju poslovnih krugova, što ima poseban značaj u uslovima kada su i njihove zemlje suočene sa posledicama globalne ekonomske krize. Albanski premijer Sali Beriša je kazao da je značaj graničnog prelaza mnogo veći od uloženih milion evra u njegovu izgradnju. On je kazao da se radi o evropskom projektu i po arhitekturi ali i po filozofiji, jer se evropska filozofija temelji na miru. Beriša je kazao i da male zemlje kao što su Albanija i Crna Gora treba da otvore granice zbog turista i tržišta, jer je to u interesu njihovih građana. Crnogorski i albanski ministri unutrašnjih poslova, Ivan Brajović i Bujar Nishani, potpisali su Protokol o zajedničkoj kontroli graničnog prelaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari