Sindikalcima opomena pred isključenje 1Foto: EPA-EFE/ Darek Delmanowicz

Predsednici tri lokalna odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije – u Zaječaru, Kragujevcu i Gornjem Milanovcu, dobili su pismenu opomenu pred isključenje, jer su, prema oceni Glavnog odbora Unije, prekršili Statut te sindikalne ogranizacije, saznaje Danas.

Prema obrazloženju Unijinog Odbora za statutarna pitanja i žalbe, pomenuta tri predsednika su bez saglasnosti Glavnog odbora potpisala sa Nezavisnim sindikatom prosvetnih radnika Vojvodine inicijativu za ocenu ustavnosti Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, kojom se ukida plaćanje rada po individualniom obrazovnom planu (IOP) u redovnim školama.

Odbor za statutarna pitanja se poziva na odredbu Statuta kojom se obavezuju sindikalne organizacije da pribave saglasnost Glavnog odbora Unije ukoliko zaključuju sporazume sa drugim sindikatima i strukovnim udruženjima.

S druge strane, predsednik zaječarskog odbora Unije Goran Manojlović napominje za Danas da nisu potpisali nikakav sporazum, već su podržali inicijativu za ocenu ustavnosti pomenute Uredbe, pokrenutu od strane advokata koje su angažovali u sudskim sporovima za plaćanje rada po IOP-u. On kaže da je kao predsednik gradskog odbora postupao u granicama dozvoljenog i da je zastupao interese članstva.

– Ovo smo doživeli kao udar jer dobro radimo i ne zavisimo od centrale. Pozvali smo predsednicu Unije da dođe i da nam odgovori u čemu smo pogrešili. Imamo dobru saradnju sa advokatskom kancelarijom koja je zastupala naše članove i pristali smo da potpišemo inicijativu za ocenu ustavnosti Uredbe koju su nam ponudili – ističe Manojlović i dodaje da do sada nije imao nikakav spor sa rukovodstvom Unije.

Vladimir Milisavljević, predsednik opštinskog odbora Unije u Gornjem Milanovcu, kaže da je članstvo ovu opomenu shvatilo kao napad na celu organizaciju. Napominje da je odbor kojim rukovodi jedan od najaktivnijih, da nema meseca u kome se zbog nečega ne bune, jer je poslednjih godina situacija u prosveti u Gornjem Milanovcu jako teška.

– I umesto da dobijemo podršku sa strane, doživljavamo šamar od sopstvene organizacije. Mi nismo sindikalci koji pišu dopise i saopštenja, očigledno je da sindikalizam kakvim se mi bavimo nije poželjan. Strašno je što se jedna populistička igra, karakteristična za politiku, spušta u sindikalizam. Kažu da smo prekršili Statut, a upravo je to uradio Statutarni odbor jer nas niko nije pozvao da pita za objašnjenje zašto smo potpisali inicijativu, niti smo znali da se vodi postupak. Gornjomilanovački odbor Unije je prvi koji je pre svih najavio da će se svim raspoloživim sredstvima boriti kada je ukinuta uredba i plaćanje za rad po IOP-u. To smo javno objavili i pozvali sve da se priključe – ističe Milisavljević.

Jasna Janković, predsednica USPRS, kaže da su Odbor za statutarna pitanja i žalbe i Glavni odbor zauzeli jasan stav.

– Razumem da su oni ljuti i ja ću ih svakako pozvati da vidimo da li možemo da izgladimo probleme koji su nastali, ali i dalje svi smatramo da su oni pogrešili. Odnosi unutar Unije su takvi kakvi su, neko prihvata disciplinu, neko ne. Ja želim da svi daju najviše od sebe i da, uslovno rečeno, naša suprotna strana budu Vlada i Ministarstvo prosvete, a ne da unutar organizacije budemo suprotstavljene strane. Nije ovo ni prva, ni poslednja kriza u Uniji tako da se nadam da će i ovo da se reši na najbolji način. Na kraju krajeva, to je opomena. Da je neko mislio da su oni toliko pogrešili svakako bi to bilo isključenje – komentariše Janković.

Ona dodaje da, od kada je došla na čelo Unije pokušava da motiviše opštinske organizacije da se osamostale i da teži decentralizaciji, a ne centralizaciji. Na naše pitanje otkud onda ovakva odluka, Janković odgovara:

– Nisu sporna tri lokalna odbora, volela bih da su se sami setili da pokrenu inicijativu, već je sporan odbor koji nema veze sa našom organizacijom – ističe Janković, aludirajući na to da je jedan od potpisnika inicijative, pored nekoliko advokata, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine.

Kokot: Ne pravimo zajedničku organizaciju

Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, kaže da je podržao inicijativu za ocenu ustavnosti Uredbe koju su mu ponudili kragujevački advokati sa kojima NSPRV sarađuje.

– Kamo sreće da su svi potpisali. Ovo nije savez, niti smo pravili zajedničku organizaciju – navodi Kokot, a za opomenu koji su dobila tri sindikalca kaže da je „van svake pameti“.

Mirjana Nikolić izabrana za rektora Univerziteta umetnosti

Savet Univerziteta umetnosti u Beogradu je na jučerašnjoj sednici izabrao novog rektora dr Mirjanu Nikolić, redovnog profesora Fakulteta dramskih umetnosti, za naredni trogodišnji period 2021-2024. Profesorka Nikolić, koja je bila u statusu vršioca dužnosti rektora, obavljaće funkciju rektora Univerziteta umetnosti od 1. oktobra. Za prorektore Univerziteta umetnosti izabrani su: prof. mr Biljana Radovanović Brkanović sa Fakulteta muzičke umetnosti, prof. dr um. Branko Raković sa Fakulteta likovnih umetnosti i prof. Aleksandar Mijatović sa Fakulteta primenjenih umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari