Sindikalni protest ispred kompanije „Jura“ 1Foto: Beta/Milan Obradović

Savez samostalnih sindikata Srbije centralnu manifestaciju povodom 1. maja Praznika rada održaće u nedelju u Leskovcu, izjavio je za Danas predsednik tog sindikata Ljubisav Orbović.

On je dodao da će posle okupljanja u centru Leskovca, sindikalna povorka otići do fabrike „Jura“ i tamošnjem rukovodstvu predati Ustav i Zakon o radu.

Orbović ističe da je „Jura“ odabrana zbog toga što ta kompanija odbija da se pridržava najviših pravnih akata naše zemlje i onemogućava sindikalno organizovanje iako koristi poprilične subvencije od naše države.

„To je fabrika koja stvara velike probleme zaposlenima, radnici su izloženi opštem mobingu, ne dozvoljavaju da se organizuju, ne mogu da traže svoja osnovna prava i kada je bila korona i kada je veliki broj ljudi bio zaražen virusom“, navodi Orbović.

Uprkos tome zaposleni u „Juri“ su se ipak organizovali i suprostavili šikaniranju. Nisu stali uprkos strahovitom pritisku, otkazima, sudskim postupcima, napadima zbog izjava koje su davali novinarima …

Orbović kaže da to nije jedina fabrika koja tako postupa sa radnicima, ali je postala simbol o kojem se više govori i piše.

„Mi i drugi sindikati već godinama smo pokušavali da to pitanje rešimo, ali nismo nailazili na razumevanje. Poslodavci nisu nikada hteli da razgovaraju, ne poštuju naš zakon i Ustav i zbog toga ćemo 1. maj obeležiti u Leskovcu i ostaviti im ta pravna akta da znaju šta treba da poštuju kada dođu u nečiju kuću“, kaže Orbović.

Sindikalci iz cele Srbije okupiće se, kako se najavljuje, u 11 časova u Leskovcu, a u 12 časova održaće se protest ispred „Jure“.

Uručene sindikalne nagrade

U Novom Sadu obeležena je 119. godišnjica postojanja Saveza samostalnih sindikata Srbije i tom prilikom dodeljene su nagrade 27. april. Ovogodišnji dobitnici najvišeg sindikalnog priznanja su: Savez SS Vojvodine, Samostalni sindikat poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Srbije, Kompanija Magna seating doo Odžaci, a posthumno je dodeljena i Draganu Jekiću, bivšem predsedniku sindikata metalaca u „Slobodi“ Čačak.

Takođe, uručene su i Prvomajske nagrade SSS Novog Sada: sindikalnoj organizaciji u Lir korporaciji, Đurđici Crvenko, sekretaru Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Vojvodine, Bojanu Sveteku, sindikalnom lideru u hotelu Vojvodina, Sandri Ćoćkalo, zaposlenoj u Aptiv Novi Sad i Robertu Štefanidesu, zaposlenom u Naučno-tehnološkom centru NIS Nagftagas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari