Sindikat lekara i farmaceuta Srbije: "Post mortem" naknade zdravstvenim radnicima preminulim od korone 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) predao je danas Vladi Srbije inicijativu za dodelu nacionalne mesečne „post mortem“ naknade zdravstvenim radnicima preminulim od posledica kovida-19 i njihovim porodicama, saopštio je taj sindikat.

Кao što se u oblasti kulture i sporta priznanja u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja, koja se u narodu najčešće nazivaju nacionalnom penzijom, dodeljuju istaknutim umetnicima, odnosno sportistima, tako se ne smeju zaboraviti ni zdravstveni radnici koji su položili svoj živote u borbi protiv kovida-19, navode u SLFS.

Iako novčana primanja dodeljena umetnicima i sportistima imaju karakter primanja za života, ova druga bi imala karakter post mortem naknade – počasti preminulima, kao i pomoći njihovim porodicama u određenom vremenskom trajanju“, kažu u SLFS.

Napominju da su visinu, period i modus isplate, kao i druge elemente ove naknade, voljni da predlože i detaljno razrade pošto Vlada usvoji tu inicijativu.

„Stava smo da je to dug i obaveza države prema porodicama preminulih i da bi na ovaj način odali počast žrtvama koje su podneli zdravstveni radnici za narod Srbije“, poručuju iz SLFS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari