Sindikat nauke Srbije: Neprihvatljivo smanjenje budžeta za plate naučnika 1Foto: Vesna Andrić/ Danas

Sindikat nauke Srbije nezadovoljan je dinamikom kojom Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija pokušava da reši problem diskriminacije istraživača po pitanju zarada.

 

“Podsećamo, rad istraživača u naučno-istraživačkoj delatnosti koju finansira Vlada Srbije se i dalje finansira prema kvantitativnoj evaluacji rada iz 2010, koja je trebalo da bude oročena na dve godine, što rezultuje neopravdanim razlikama u osnovnim zaradama i do 75 odsto, između istraživača na istim radnim mestima. Iako nas je novi kadrovski tim Ministarstva obavestio da je ovo jedan od prioriteta njihovog rada, nakon skoro godinu dana i dalje ne postoje nikakvi opipljivi rezultati niti predlozi”, saopštio je Sindikat nauke.

Iz tog sindikata su poručili da ostaju pri stavu da je za regulisanje plata istraživača potrebno povećati budžet za nauku. Pored toga, stav Sindikata ostaje da su sistemi kategorizacija, izvrsnosti i slično loše osmišljeni, da nisu u interesu naučne zajednice, te da je potrebno definisati osnovne zarade po zvanjima.

“Posebno smo zabrinuti jer na osnovu informacije kojima raspolažemo smatramo da postoji realna opasnost da predlog na kome radi Ministarstvo podrazumeva rešenje po kome će predviđeni budžet za plate istraživača, odnosno za osnovne zarade, biti manji od trenutnih izdvajanja za plate istraživača u sistemu kategorija. Sindikat nauke Srbije smatra da ovo nije ništa drugo nego smanjenje plata naučnika u Srbiji. Ponavljamo svoj zahtev da se diskriminacija u platama reši u korist istraživača koji su sada oštećeni, te smatramo da je smanjenje budžeta za plate apsolutno neprihvatljivo”, naveo je sindikat u saopštenju.

Sindikat nauke Srbije je pozvao sve istraživače u javnom sektoru u Srbiji da u sve svoje radove, prezentacije, kongresna izlaganja i javna predavanja dodaju napomenu: “Po pozivu Sindikata nauke Srbije, autor napominje da su istraživači u javnom sektoru u Srbiji izloženi diskriminaciji u pogledu finansiranja njihovih plata, što nije u skladu sa Zakonom o radu Republike Srbije.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari