Sindikat nauke Srbije: Neprihvatljivo smanjenje budžeta za plate naučnika

Ostavite komentar


  1. Ocigledno da u srpskoj nauci Berlinski zid jos nije pao. Na stranu srpsko idi-mi-dodji-mi naukovanje.

  2. 2010. godine su naučne radnike svrstali u kategorije od T1 do T6 i zavisno od kategorije je i visina primanja, odnosno plate. Naučnici koji su 2010. bili na samom početku istraživačkog rada i svrstani su u kategoriju T6 sa najnižim primanjima, a u međuvremenu imaju 40 radova na SCI listi i dalje primaju najniže plate, a ko je 2010. Imao 5 radova na SCI listi upao je u kategoriju T1 i ako od tada nije objavio ni jedan rad i dalje je u najvišoj kategoriji. Zbog ovoga su naučni radnici sa razlogom nezadovoljni i pod hitno traže novu kategorizaciju. Mnogi su već 13 godina oštećeni ovakvim obračunom zarada.

  3. Najveći problem nije pomenut u tekstu, a to je nesigurnost radnih mesta istraživača na fakultetima i u inovacionim centrima. Zbog toga najbolji stručnjaci, u koje je mnogo uloženo i koji mnogo mogu da doprinesu, jednostavno odlaze iz zemlje. Sa porodicama.

  4. Srbija puno ulaže sredstava u državne stipednije,školovanja a u nauku da i ne govorimo.Imamo puno mladih i uspešnih naučnika ovo je laž i opoziciono maslo da tako nešto naučnici govore na protestima.

  5. Šta je laž??? Da u 2023. godini primamo plate po kategorizaciji koja je izvršena 2010? To se bar lako može proveriti i u Ministarstvu i svakoj naučnoj ustanovi u zemlji.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.