Sindikat “Nezavisnost” odbacio tvrdnje da su dolazak i protest radnika Fijata u Beogradu organizovali pojedini opozicioni lideri 1Foto: Ljiljana Bukvić/Danas

Granski sindikat metalaca “Nezavisnost” odbacio je danas tvrdnje da su dolazak i protest radnika Fijata u Beogradu organizovali pojedini opozicioni lideri, naglašavajući da su radnici „sami organizovali i sami platili iz svog džepa autobuske karte do Beograda“.

Reagujući na izveštavanja pojedinih medija koji, kako se navodi u saopštenju, “izvrću čunjenice a neki čak pozivaju i na linč radnika“, Sindikat je najavio da će podneti tužbu protiv tih medija.

U saopštenju je naglašeno da su “radnici kragujevačkog Fiata blokirali auto put Beograd-Zagreb kod Sava centra da bi iskazali svoje nezadovoljstvo odnosom poslodavca prema njima a poslodavci su im, ne samo FCA Italia, već i vlada Republike Srbije”.

„Podršku radnicima može da pruži svako, a ona je dobrodošla i od pozicije i od opozicije“, ističe Granski sindikat metalaca “Nezavisnost”, ukazujući da se „nije brinuo za zdravlje Fiatovih radnika kada su radili noćnu smenu po sati od sedam sati uveče do šest sati izjutra“.

„Nisu se brinuli za radnike koji su godinama u savijenom oložaju, na traci u pokretu montirali delove”, ističe „Nezavisnost“.

Taj sindikat ukazuje da je godinama ukazivao na probleme i nepravilnosti u radu u kompaniji, ali da ih niko nije čuo.

“Kada je krenulo otpuštanje radnika, poslodavac se nije udostojio da sedne da pregovara sa nama. Radnici su na početku pregovora predali svoja četiri zahteva u pisanoj formi a do dan danas sa druge strane nismo dobili nikakvu pisanu ponudu, već samo pritiske da u Slovačku pošalju što veći broj radnika”, naglašeno je u saopštenju.

Sindikat podseća i na pokušaje da ukažu na ozbiljnost situacije okupljanjem ispred fabrike, ali da im to nije uspelo.

“Dva puta smo blokirali magistralne puteve u Kragujevcu. Nije vredelo. Zato smo odlučili da dođemo u Beograd kako bi se naš glas čuo tamo gde treba i uspeli smo. Ne radi se ovde o samo o iznosuotpremnine koju tražimo već o izgubljenom zdravlju zbog rada u teškim uslovima ovih 10 godina. Ako nas već teraju iz fabrike, neka nam plate makar deo zdravlja koje su nam uzeli”, naglašeno je u saopštenju Granskog sindikata metalaca “Nezavisnost”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari