Sindikat Nezavisnost: RTV žrtve batinaša proglasio krivcima 1Foto: Maja MIćić

Granski sindikat kulture i medija „Nezavisnost“ osudio je danas izveštavanje portala Radio-televizije Vojvodine (RTV) o protestu solidarnosti u Novom Sadu zbog prebijanja trojice studenata Univerziteta u tom gradu, ocenivši ga kao „neprofesionalno, neetičko i sramno“, te zatražio da odgovorni za to budu odmah sankcionisani.

„Internet portal pokrajinskog javnog servisa koji finanasiraju građani objavio je skandalozan tekst o ovom protestu u kojem je bez ikakvog dokaza i provera preneo tabloidni pamflet u kojem se studenti koji su bili žrtve batinaša, kao i pojedine javne ličnosti, optužuju za veliku prevaru“, ocenio je sindikat.

Navodi se da su u izveštaju sa naslovom „Protest studenata u znak solidarnosti“, objavljenom na portalu RTV, a ispod podnaslova „Tuču huligana opozicija pokušala da predstavi kao napad na opoziciju“, iznete ozbiljne optužbe i uvrede na račun prebijenih studenata i nekoliko javnih ličnosti zbog njihovog društvenog ili političkog aktivizma „koji nije po meri aktuelne vlasti“.

„Takav nivo izveštavanja ne samo da predstavlja kršenje novinarskog kodeksa i pravila profesije, već i Zakona o javnim medijskim servisima i krivičnih propisa. Paušalnim i smišljenim javnim blaćenjem pojedinih javnih ličnosti, pa i samih žrtava, RTV je ušao i u izuzetno opasnu kampanju širenja lažnih vesti, govora mržnje i izazivanja tenzija u društvu koje bi mogle da imaju nesagledive posledice“, upozorio je sindikat.

Članovi UGS Nezavisnost zaposleni u RTV pozvali su rukovodstvo te medijske kuće da se hitno oglasi o kako su naveli, „opasnom incidentu u pokrajinskom javnom servisu“, sankcionišu odgovorne za „besramni čin“, te da se javno izvine građanima koji finansiraju tu medijsku kuću.

„To je njihova obaveza prema javnosti, ali i prema zakonima ove zemlje. Svako ignorisanje te obaveze, značilo bi da stoje iza uređivačke politike čiji cilj je podsticanje nasilja u društvu“, piše u saopštenju.

Studenti i aktivisti Združene akcije „Za krov nad glavom“ Mihаjlo Nikolić i Mаrko Đelević pretučeni su prošlog petka usred dana u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, nakon protesta za zaštitu zelenila u tom gradu, a Dejan Bagarić je pretučen u subotu uveče, takođe u kampusu, nakon protesta „Jedan od pet miliona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari