Sindikat obrazovanja Srbije: Protokolom definisati obećanu povišicu plata 1Izvor: N1

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić uputila je danas dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić u kojem traži zaključenje protokola sa precizno utvrđenim povećanjima plata i dinamikom isplate za 2023. godinu.

Ona je u dopisu navela da je povećanje zarada za prosvetu u ovoj godini neophodno, ali da se uz ono što je najavljeno neće dostići republički prosek u decembru, kada se uzme u obzir inflacija i rast zarada u realnom i javnom sektoru.

„Tražimo zaključivanje Protokola sa precizno utvrđenim povećanjima i dinamikom isplate za 2023. godinu. Tražimo izjednačavanje cene rada u obrazovanju, jer u sistemu obrazovanja postoje tri različite cene rada, pa se povećanje neće jednako odraziti u svim sferama, od predškolskog, osnovnog, srednjeg, učeničkog i studentskog standarda, do visokog obrazovanja. Posebno ukazujemo na ogromno nezadovoljstvo zaposlenih u visokom obrazovanju, koje u vašem izlaganju i detaljnoj analizi, niste spomenuli, a imaju najnižu cenu rada u javnim delatnostima“, navela je Ilić u pismu.

Ona je podsetila da je Sindikat obrazovanja Srbije doneo odluku o štrajku na početku naredne školske godine i da je neophodno hitno započeti pregovore o njihovim zahtevima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari