Sindikat poziva penzionere da pokrenu postupak za naknadu štete, u Vladi tvrde da za to nema osnova 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Početkom oktobra navršava se tri godine od kada je prestao da važi Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija na osnovu kojeg su one smanjivane od novembra 2014. do septembra 2018. godine, i posle tog roka, kako navode u Udruženju, penzioneri gube zakonsku mogućnost naknade štete zbog zastarevanja.

U Udruženju sindikata tvrde da se trenutno pred domaćim sudovima vodi više od 10.000 parničnih i drugih postupaka oštećenih penzionera i njihovih naslednika za naknadu štete nanete umanjenjem penzija.

Navode da je primenom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija na početku oštećeno oko 710.000 najstarijih da bi svake naredne godine pravo sticalo novih oko 30.000 ljudi kojima su takođe smanjivana primanja, tako da je na kraju oštećeno oko 840.000 penzionera.

Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu dostavljeno nekoliko desetina predstavki. Sud je stranama u postupku ostavio rok do 9. februara 2021. za sklapanje poravnanja. Kako država Srbija, kao tužena, nije ponudila poravnanje to joj je sud dao rok do 4. juna da podnese svoja pisana zapažanja o prihvatljivosti i osnovanosti predstavki, što je i učinjeno.

U Udruženju sindikata penzionisanih vojnih lica procenjuju da će odluka suda u ovom predmetu biti doneta u roku do dve godine.

Penzioneri su pokrenuli sudske postupke pred sudovima u Srbiji i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu pošto Ustavni sud Srbije nije prihvatio nekoliko stotina inicijativa za ocenu ustavnosti zakon kojim su umanjene penzije i njegove usklađenosti sa prihvaćenim pojedinačnim međunarodnim ugovorima.

U Vladi Srbiji ukazuju da nema nikakvog pravnog osnova da penzionerima bude vraćen novac, jer su penzije umanjene po osnovu primene zakona kojem nije oporena ustavnost. Takođe upozoravaju penzionere da se pokretanjme sudskih sporova ne izlažu nepotrebnim troškovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari