Sindikat pravosuđa: Država podmićuje sindikalce 1Foto: Aleksandar Roknic

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević danas je poslala dopis ministru finansija Siniši Malom zahtevajući da im dostavi podatak o ukupnom iznosu novca na godišnjem nivou kojim “korumpiraju reprezentativne sindikate”, kao i pojedinačne iznose koji se isplaćuju svakom sindikatu.

Smatramo da je to informacija od javnog značaja i da bi ta novčana sredstva mogla da se iskoriste na korisniji način”, navodi se u dopisu Sindikata pravosuđa koji funkcioniše u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Predsednica sindikata pravosuđa u dopisu ističe da država kontinuirano krši odredbe Zakona o radu ( ZOR) podmićujući i kupujući predsednike pojedinih sindikata.

Naime, citirajući odredbe člana 211. ZOR, Milošević ističe da on predviđa da kolektivnim ugovorom između sindikata i poslodavca može da se odredi pravo na plaćeno odsustvo predstavniku sindikata u skladu sa brojem članova.

Prema tom zakonu, predstavnik sindikata ima pravo na 40 plaćenih časova rada mesečno, ukoliko sindikat ima najmanje 200 članova, kao i na jedan dodatan čas na svakih sto članova preko.

Prema slovu Zakona, magični broj je 200 članova za 40 plaćenih časova mesečno, koji broj sati se uvećava za po još jedan sat na svakih sledećih 100 članova. S tim u vezi, jasno proizilazi da poslodavac ne bi trebalo da dodatno uvećava zaradu zaposlenog zato što obavlja sindikalnu funkciju, već da uskladi broj plaćenih časova za sindikalni rad sa brojem članova”, navodi u dopisu predsednica Sindikata pravosuđa.

Nakon izvršenog uvida u kolektivne ugovore za zdravstvo, osnovne, srednje škole i domove učenika, kulturu, železnice, visoko obrazovanje, studentski standard, RTS, Telekom, EPS … Sindinat pravosuđa je utvrdio da Vlada Srbije, kao poslodavac, plaća predsednike i predstavnike sindikata, a „što oni prihvataju iako je to suprotno sindikalnim načelima i bez obzira na to što ruše ugled sindikata“.

Pa tako prema tvrdnjama Sindikata pravosuđa, predsednik reprezentativnog sindikata RTS-a ima pravo na isplatu uvećane zarade za 30 odsto na teret poslodavca, a ovlašćeni predstavnik sindikata Železnica Srbije ima pravo na naknadu zarade u visini njegove prosečne plate u prethodnih 12, kao i korišćenje službenog automobila.

Takođe, predstavnici reprezentativnih sindikata u obrazovanju u koji je učlanjeno više od 50 odsto zaposlenih u jednoj ustanovi ima pravo na uvećanu mesečnu zaradu od 12 odsto.

U zdravstvenim ustanovama, poslodavac predstavniku reprezentativnog sindikata isplaćuje uvećanu mesečnu zaradu u visini tri osnovice za obračun i isplatu plata zaposlenih u zdravstvu.

U Telekomu sredstva za rad sindikata i plaćanje službenih putovanja regulisana su tajnim sporazumom. U EPS-u, opet, poslodavac uz isplatu zarade isplaćuje i sredstva za rad sindikata koji iznose 0,35 odsto od zarada.

Dopis se okončava obaveštenjem da će o ovim činjenicama sindikat obavestiti Međunarodnu organizaciju rada, Evropsku uniju, Savet Evrope, Odeljenje Evropske socijalne povelje i Komitet ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari