Sindikat pravosuđa: U vezi Ustava nema konsultacija sa strukom 1

Sindikat pravosuđa Srbije saopštio je da poštuje pravo svih da iznesu mišljenje povodom izmena Ustava, ali je zapanjen činjenicom da nema pravih konsultacija sa strukom, ali se prihvataju predlozi udruženja mlekara, pekara i tesara.

U zemlji koja teži ka vladavini prava i koja se stalno upozorava zbog manjka vladavine prava, pravna struka je neizostavna, najpozvanija i najmerodavnija u davanju predloga, navodi se u saopštenju.

Pravosuđe ima presudan značaj kako za građane, tako i na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji. Ustav bi morao da bude proizvod društvenog dogovora, a ne rezultat simulacije javne rasprave, navodi sindikat.

Sindikat ukazuje da je zbog samovolje prethodne vlasti i igrnosanja struke skupo plaćena ranije sprovedenu reformu pravosuđa.

Struka je upozoravala i ukazivala na posledice. I ova vlast daje sebi za pravo da ignoriše predloge najpozvanijih kao što su Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca, Vrhovni kasacioni sud, univerzitetski profesori prava, Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika, Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za pravosudna istraživanja, dodaje se u saopštenju.

Sindikat apeluje na Ministarstvo pravde i Vladu Srbije za razumevanje potrebe da se pre donošenja važnih odluka koje mogu imati ozbiljne posledice, posavetuju sa strukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari