Sindikat: Šarčević je degradirao prosvetu i ne može biti specijalni savetnik 1Mladen Šarčević Foto: BETA/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Predsednik Sindikata obrazovanja Čačka Vladimir Adžić ocenio je danas da bivši ministar prosvete Mladen Šarčević ne može biti specijalni savetnik rukovodstva države za reformu obrazovanja i vaspitanja u Srbiji jer je „degradirao srpsku prosvetu“.

Adžić je naveo da je Šarćević „za kratak period dobrim delom uništio srpsko obrazovanje“ i da ne može više imati udela u reformama obrazovanja.

„Čovek koji svoje odluke donosi u skladu sa ličnim ‘ćefom’, koji nastavni proces podređuje ‘sitnim crevcima’, koji je direktno odgovoran za posledice svih propalih matura, čije su nas reforme dovele na dno lestvice PISA testiranja, zbog čije obrazovne politike smo isključeni iz evropske asocijacije visokog obrazovanja ne može imati udela u srpskom obrazovanju“, navodi se u saopštenju.

Sindikat obrazovanja Čačka je većinski sindikat prosvetnih radnika u Čačku i član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Adžić ističe da je za vreme Šarčevićevog mandata Nacionalni prosvetni savet, koji je decenijama imao svoju vrednost i značaj, postao savetodavno telo.

„Degradirao je srpsku prosvetu. Svaki njen deo! Od učenika, preko roditelja do nastavnika, zaposlenih u ustanovama obrazovanja. Skupi udžbenici, još skuplja oprema za onlajn nastavu, a sve na teret nastavnika i roditelja“, naveo je Adžić.

On je dodao da se Šarćević za vreme mandata ministra prosvete nikada nije zalagao za prosvetu, da je obećavao a da nikada nije ispunio ta obećanja.“

Kada smo tražili pravedne platne razrede, ostavio nas je bez dnevnice. Kada smo u zakonitom štajku skraćivali nastavu na 30 minuta, bio je problem i bila je osuda. A sada nas je on uveo u skraćeni režim rada. Zbog čega?“, navodi se u saopštenju.

Adžić pita da li je postavljenje Šarčevića za specijalnog savetnika za obrazovanje nagrada državnog vrha „za sve loše što je uradio za srpsku prosvetu“ ili oni smatraju da tim putem treba nastaviti.“

Tačku na svoj mandat stavio je smenom direktora škola u Pančevu i Surdulici. Valjda da se oprosti s nama onako kako njemu dolikuje! Ostavio je za sobom mnoštvo probelema, a mi smo imali jednu nedelju da se nadamo da s novim ministrom biće nam bolje“, navodi se u saopštenju.

Adžić je naveo da sindikat prosvetnih radnika od novog ministra prosvete Branka Ružića traži da napravi „veliki zaokret“ u dosadašnjoj obrazovnoj politici i u direktnoj saradnji sa svim zainteresovanim stranama u obrazovnom sistemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.