Sindikat Sloga i Pokret ujedinjenih fantoma traže detalje o incidentu u Linglongu 1Foto: M.P. / Danas

Pokret ujedinjenih fantoma i Udruženi sindikati Srbije “Sloga” danas su uputili zahteve Kompaniji Linglong, inspekciji rada u Zrenjaninu i Vladi Republike Srbije, tražeći odgovore o incidentu u ovoj fabrici u kome je teško povređen radnik M.B. o čemu je Danas pisao.

Povreda na radu desila se u subotu, 10. juna, kada je prema još uvek nerazjašnjenim okolnostima M.B. prignječen u velikoj mašini za obradu kaučuka, dok je po nalogu svog rukovodioca uklanjao zaglavljenu gumu iz mašine.

On je tom prilikom zadobio povrede opasne po život, nakon čega je hitno transportovan u opštu bolnicu u Zrenjaninu, gde mu je operacijom zaustavljeno krvarenje i stabilizovano stanje. Nakon prvog zbrinjavanja, povređeni Zrenjaninac prebačen je na dalju opservaciju u Institut u Sremskoj Kamenici.

„Zaposleni se po našim saznanjima nalazi u Institutu u Sremskoj Kamenici i u kritičnom je stanju. Kao organizacije čiji je primarni cilj usmeren na zaštitu radničkih prava njihove bezbednosti i zdravlja na radu zahtevom smo postavili pitanja koja se odnose na ovaj dogadjaj“, navodi se u reagovaju Pokreta ujedinjenih fantoma.

Oni su poslodavca M. B. , kompaniju Linglong, pitali šta je tačno preduzeto radi utvrđivanja odgovornosti za povredu na radu koja se dogodila u Linglongu i da li poslodavac Linglong prijavio povredu na radu u zakonom propisanom roku od 24 sata od nastanka teške povrede na radu.

Postavili su pitanje da li je izvršen hitan inspekcijski nadzor povodom konkretnog slučaja u skladu sa članom 95. Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, da li je poslodavac obustavio rad na radnom mestu odnosno sredstvima za rad na kojima se dogodila teška povreda na radu; da li je Linglong doneo akt o proceni rizika i da li je obezbedio pružanje prve pomoći i obuku zaposlenih u ovom smislu.

Kako navode, zbog celokupne javnosti potrebno je utvrditi istinitost kako je došlo do ove nesreće u cilju da sprečimo da se ovakve pojave i dalje događaju našim radnicima i da ih niko ne tretira samo kao brojku i potrošni materijal, navodi s eu saopštenju Pokreta ujedinjenih fantoma.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari