Sindikat „Sloga”: Povećan broj samoubistava pripadnika vojske, mediji bar da pokušaju da budu objektivni 1Foto:Ministartsvo odbrane

„Sloga” sindikat zaposlenih u ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije najoštrije osuđuje pisanje dnevnog lista ,,Blic” o samoubistvu profesionalnog vojnika S.K. iz Lazarevca za koga tvrde da se ubio zbog ljubavi i da je navodno radio u jednoj kasarni u Pančevu, navedeno je u saopštenju.

Sloga sindikat zaposlenih u ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije smatra da ovakvo iznošenje dezinformacija ima za cilj da se izbegne kompromitovanje jedne elitne jedinice iz Beograda u kojoj je kao profesionalni vojnik radio S.K.

„Zabrinjava činjenica da se povećanim brojem samoubistava pripadnika vojske nije bavio ni odlazeći ministar Vulin koji nije propuštao priliku da pohvali sebe i vrhovnog komandanta za unapredjenje vojske, ali se ovim pitanjem ne bavi na pravi način ni načelnik generalštaba a ni mnogi komandanti”, ističu iz sindikata.

Oni su naveli da su se u poslednjih mesec dana dogodila tri samoubistva i jedan pokušaj samoubistva i da ta činjenica zabrinjava njih kao sindikat, ali i da bi trebalo i ministra odbrane. Dodali su da se nadaju da će „bar novi ministar odbrane imati želju da sa sindikatima razgovara na ovu temu i mnoge druge koje muče pripadnike vojske”.

„Formacijom vojske, psiholozi koji treba prvi da se bave problemima pripadnika vojske su stavljeni pod komandu komandanata koji zarad lične karijere friziraju pravo stanje u jedinicama, a vrlo često progone one koji prijave mobing, a psiholozi takva lica razmatraju na preventivno mentalno higijenskom timu i gotovo uvek preporuče da mobingovano lice završi u prekomandi”, objašnjeno je u saopštenju.

Da su nekoliko puta do sada smo upozoravali da je odliv kadra nenadoknadiv naglasili su u saopštenju, te da je dokaz za to „da je taj podatak ministar Vulin proglasio vojnom ili državnom tajnom”. Ukazivali su i na činjenicu da je plata profesionalnog vojnika jednaka plati radnika na trafici, a da su pripadnici vojske usled velikog odliva kadra izloženi sve većem psihofizčkom naprezanju, dodali su i zaključili da „ovi podaci nisu zanimali ministra Vulina”.

Kao Vulinov odgovor na celokupnu situaciju naveli su da je „on odlučio da je lakše protiv predstavnika sindikata koji na takve stvari upozoravaju da pokrene disciplinske postupke i tako pokuša da zaustavi istinu koja se krije od očiju javnosti”.

„I umesto da se ispita eventualna odgovornost jedinice, neko preko pojedinih medija namerno plasira lažan podatak o mestu i jedinici rada pokojnog vojnika, tu se doda i neproverena činjenica da se ubio zbog ljubavi. Čak i da je tačno da se ubio zbog ljubavi postavlja se pitanje kako to psiholog jedinice nije primetio,kako nije primetio niko u lancu komandovanja, niko od kolega”, zaključili su iz sindikata.

Na kraju saopštenja, Sloga sindikat zaposlenih u ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije pozvao je sve medije da „bar pokušaju da budu objektivni”, a novog ministra odbrane poziva da po dolasku na novu dužnost „najpre pokuša da sagleda pravo stanje u vojsci kojom je rukovodio Aleksandar Vulin”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari