Sindikat Sloga: Povući naredbu o zabrani korišćenja godišnjih odmora u UKC Kragujevac 1Klinički centar Kragujevac Foto: Milan Nikić

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite javno pozvao je direktora UKC Kragujevac dr Predraga Sazdanovića da odmah stavi van snage neredbu kojom se od 06.09.2021. godine zabranjuje zaposlenima korišćenje godišnjeg odmora i prekid korišćenja istog pod pretnjom da će snositi posledice ukoliko to ne učine.

Podsetimo, direktor te zdravstvene ustanove Predrag Sazdanović juče je izjavio da svi zdravstveni radnici zaposleni u kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) moraju da se vrate sa godišnjeg odmora do 6. septembra, a posle tog datuma neće biti odobravan odlazak na odmor.

Ova naredba je, kako ocenjuju u saopštenju, još jedan potez koji vređa i omalovažava kompletan zdravstveni sistem, slična odluci koju je isti direktor nedavno doneo da se zaposleni o svom trošku testiraju na korona virus nakon povratka sa godišnjeg odmora.

„Naredba je neustavna i nezakonita, jer godišnji odmor zaposlenih spada u neotuđivo ustavno i zakonsko pravo zaposlenih u Srbiji i koristi se isključivo u skladu sa zakonskim propisima. Zato nam je potpuno nejasno na osnovu čega i pod čijom direktivom je doneta ova naredba, jer u Srbiji nije na snazi vanredno stanje radi suzbijanja i sprečavanja širenja pandemije virusa covid-19, poput 2020. godine da bi se prekidalo korišćenje godišnjih odmora“, navodi Sloga u saopštenju.

Niko, kako dodaju, ne spori da je trenutna epidemiološka situacija u Šumadiji, konkretno u Kragujevcu složena i da je u takvim okolnostima neophodno da zdravstveni radnici ulože veći napor kako bi se izborili sa virusom, ali je, naglašava Sindikat Sloga, neophodno imati na umu da su zdravstveni radnici ljudi sa neotuđivim pravima koja im država garantuje.

„UKC Kragujevac je jedna od najznačajnijih zdravstvenih ustanova u Srbiji i kao takva podnela je i podnosi veliki teret od kada je proglašena epidemija, a naše kolege imaju veliku zaslugu što su spašeni mnogi životi i imaju pravo na dostojanstven rad i sve ono šta iz toga proističe. Očigledno je da postoji ozbiljna organizaciona nesposobnost da se ljudski resursi u UKC Kragujevac organizuju na funkcionalan i efikasan način, pa se pribegava onom najprostijem i najprimitivnijem – kvantitetu, odnosno brojčanosti medicinskih radnika na radnim mestima kako bi se stvorio privid da je sve pod kontrolom“, napominju Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite pozvao je direktore svih zdravstvenih ustanova u Srbiji da ne slede loš primer iz Kragujevca, jer se nakon ovakvog postupanja postavlja ozbiljno pitanje: šta je sledeće što će neki direktor samovoljno i bez zakonskog utemeljenja uraditi kako bi se nekom dokazao ili dodvorio kao lojalan?

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari