Sindikat u Zrenjaninu traži da se prosvetnim radnicima vrati dostojanstvo 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Predstavnici sindikata Unije prosvetnih radnika Srbije iz Zrenjanina naći će se sa svojim kolegama iz cele Srbije na velikom protestu, koji će, povodom Dana prosvetnih radnika, biti održan 8. novembra u Beogradu.

Biće to još jedna prilika da se javnosti skrene pažnja na izuzetno težak materijalni položaj zaposlenih u prosveti, ali ne samo na materijalni nego i na status i pažnju koju oni danas u društvu imaju.

„ Zvanična statistika kaže da je prosečna plata u Srbiji u avgustu iznosila 75.300 dinara. Prosečnu platu može da zaradi profesor sa 30 godina radnog staža i razrednim starešinstvom i to sa punom normom. Ovaj podatak najbolje govori kakav je materijalni položaj prosvetnih radnika danas. Početnik u profesuri, ako ima sreću da dobije punu normu, ima platu 66.400 dinara. Dodatak za starešinstvo je 2. 500 dinara. Prosvetni radnici su akademski građani ove zemlje, a tretirani su tako da su im plate ispod proseka. Zahtev svih naših zahteva je da se vaspitačima, učiteljima, nastavnicima, profesorima i svim ostalim zaposlenim u prosveti, bez kojih sistem ne može da funkcioniše, vrati dostojanstvo i mesto koje im po svemu pripada. Imamo informaciju da će u budžetu za narednu godinu za prosvetu biti odvojeno tri odsto. U razvijenom svetu, kom mi težimo da pripadamo, za prosvetu se izdvaja šest odsto“, istakla je Svetlana Bajčetić, članica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije iz Zrenjanina.

Vladi će ponovo, po ko zna koji put, biti istaknuti zahtevi od kojih Unija sindikata ne odustaje. Sindikat traži da se u budžetu za narednu godinu planira veće izdvajanje za prosvetu kao i da se rebalansom za ovu godinu obezbedi 20 odsto više novca.

Jedan od zahteva je i da se isplata ličnih primanja u sistemu prosvete izjednači sa zdravstvom, odnosno da se isplata vrši 5. i 20. u mesecu. Sindikat traži i korigovanje koeficijenata nenastavnom osoblju sa četvrtim i petim stepenom.

Ukoliko se pod hitno nešto ne preduzme, u školama će možda biti đaka ali ne i nastavnika.

„ Već nedostaju profesori fizike i matematike, uskoro neće biti ni profesora književnosti. U stručnim školama nema inžinjera, ja umesto četiri predmeta držim osam. Zato apelujem na roditelje da nam pruže podršku. Neće imati ko da im decu uči. Neće više mladi u prosvetu a jasno je i zbog čega, naglasila je Aleksandra Mažić, članica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije iz Zrenjanina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari