Sindikati bojkotuju rad Socijalno-ekonomskog saveta 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikat (UGS) „Nezavisnost“ saopštili su danas da najoštrije osuđuju pritiske na radnike, članove sindikata kao i to što „direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i sindikat koji je ciljano osnovao svakodnevno šikaniraju zaposlene u toj firmi“.

„Na taj način se grubo krše svi propisi, uključujući i Ustav koji jemči slobodu sindikalnog organizovanja“, navedeno je u saopštenju.

Sporazum o rešavanju problema u RGZ koji je u ime Vlade Srbije potpisao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević se, kako se navodi, ne poštuje i članovi sindikata su izloženi pritiscima.

„RGZ nije jedini primer nepoštovanja prava na slobodu sindikalnog organizovanja, pa ne želimo da održavamo socijalni dijalog, samo zbog Godišnjeg izveštaja o napretsku Srbije u evropskim integracijama. Srbija je zemlja u koju se pozivaju investitori promocijom jeftinog rada i nepostojanja sindikata“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da reprezentativne sindikalne organizacije SSSS i „Nezavisnost“ neće učestvovati u radu Socijalno-ekonomskog saveta (SES) dok se ne zakaže tematska sednica kojoj će prisustvovati i predstavnici Vlade Srbije i na kojoj će se se razgovarati o zaštiti radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari