Sindikati obrazovanja tvrde da je nova uredba o koeficijentima nezakonita 1Vlada Srbije Foto: BETAPHOTO/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) i tri lokalna odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije – u Zaječaru, Kragujevcu i Gornjem Milanovcu, podneli su Ustavnom sudu inicijativu da se obustavi primena nove Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, jer smatraju da je nezakonita. Inicijativu su, uz pomenute sindikalne organizacije podržali i advokati koji vode sudske sporove prosvetnih radnika zbog neplaćenog rada po IOP-u.

Ocenu ustavnosti i zakonitosti ove uredbe prethodno je zatražila Unija sindikata prosvetnih radnika.

Podsetimo, Vlada Srbije je početkom marta izmenila Uredbu kako bi stala na put velikom broju tužbi koje su podneli prosvetni radnici, smatrajući da imaju pravo na uvećan koeficijent za 10 odsto, ako u odeljenjima u kojima predaju imaju i đake koji se obrazuju po IOP-u 1 i 2.

Država im ovo pravo nikad nije priznavala, ali jeste sud. U prethodnoj Uredbi je bilo precizirano da pravo na uvećan koeficijent, pored zaposlenih u specijalnim školama, imaju „nastavnici odeljenja za decu ometenu u razvoju pri redovnoj osnovnoj školi“. Pošto je sud to tumačio tako što je priznavao pravo na uvećanu zaradu nastavnicima koju u redovnim odeljenjima imaju đake koji rade po IOP-u, Vlada je ovu formulaciju izmenila, precizirajući da se to odnosi za rad u odeljenjima pri redovnim školama formiranim samo za učenike sa smetnjama u razvoju u kojima se svi đaci obrazuju po IOP-u 1 i 2.

Predsednik NSPRV Dušan Kokot ocenjuje za Danas da zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju ne predviđaju postojanje odeljenja sastavljenih samo od učenika sa posebnim potrebama pri redovnim školama.

– Deca sa smetnjama u razvoju po pravilu idu u odeljenja redovnih škola ili u specijalne škole, ako je procenjeno da je to u njihovom najboljem interesu. Kakva je to inkluzija ako se pri redovnoj školi formira posebno odeljenje u kome su samo ova deca? To je protivno inkluziji i klasičan primer segregacije – smatra Kokot, čije mišljenje deli i Goran Manojlović, predsednik zaječarskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika.

Koliko je ovakvih odeljenja po Srbiji sindikati ne znaju, a iz same Uredbe nije jasno da li se misli na isturena odeljenja specijalnih škola (čiji zaposleni su i do sada imali uvećan koeficijent) ili je reč o posebno formiranim odeljenjima pri redovnim osnovnim školama koja u nekim sredinama navodno i danas postoje.

Sagovornici Danasa su saglasni da rad po IOP-u zahteva dodatno angažovanje i da mora da se plati, ali ukazuju da to treba da bude predmet široke javne rasprave kako bi se došlo do najoptimalnijeg rešenja. I sami prosvetni radnici su svesni nelogičnosti da isto povećanje dobije, recimo, učitelj koji radi po IOP-u iz svih predmeta i nastavnik koji od 10 odeljenja kojima predaje ima takvog učenika u jednom ili dva odeljenja. Sud nije pravio razliku pa je uvećan koeficijent za 10 odsto priznavao svima. Kao jedno od mogućih rešenja sindikati navode primer kako je to rešeno u predškolskim ustanovama, gde vaspitač u vaspitnoj grupi u kojoj ima dece sa smetnjama u razvoju dobija uvećan koeficijent za tri odsto po detetu.

Poseban problem je činjenica da se u nekim školama IOP 1 zloupotrebljavao pri formiranju odeljenja čime se čuvaju radna mesta pojedinih zaposlenih, a ima i primera da se krši stručno uputstvo o formiranju odeljenja pa se dešava da broj dece koja se obrazuju po IOP-u prelazi dozvoljen broj.

Goran Manojlović ukazuje i na problem da u nekim malim sredinama nema dovoljno trogodišnjih obrazovnih profila u srednjim školama, zbog čega se dešava da se u jedno odeljenje upiše veći broj učenika koji rade po IOP-u od dozvoljenog. Smatra da Ministarstvo prosvete pri pravljenju plana upisa u srednje škole mora imati na umu i ovaj aspekt.

Aplikacija koja predviđa zagađenje vazduha

Studenti Eletrotehničkog fakulteta Pavle Šoškić, Nikola Maksić, Marko Skakun i Đorđe Marjanović, pobednici su prvog hakatona koji je održan u organizaciji Studentske unije matematičara „SUMA“, koja deluje pri Matematičkom fakultetu u Beogradu. Oni su za samo 24 sata, koristeći trenutne vrednosti zagađenja i aktuelne meteo podatke koji dolaze iz lokalnih mernih stanica, napravili aplikaciju koja predviđa zagađenje vazduha i do 10 dana i time osvojili nagradu od 100.000 dinara i plaćenu praksu u kompaniji Endava. Na ovogodišnjem hakatonu učestvovalo je 10 timova sa pet tehničkih fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari