Siniša Mali ne može da dobije diplomu doktora nauka 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

I Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka i Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu su već utvrdili neakademsko ponašanje ministra finansija Siniše Malog koje je načinio prilikom izrade doktorske disertacije i ako to bude potvrđeno i konačnom odlukom, on neće moći da dobije diplomu doktora nauka.

Javna osuda, koja je najstroža mera za povredu Kodeksa profesionalne etike, povlači za sobom pravne posledice, kažu za Danas pravnici sa Univerziteta u Beogradu, povodom najnovije odluke dekana FON-a Milije Suknovića, koji je Siniši Malom izrekao javnu osudu.

Naši sagovornici podsećaju da je Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova izmenjen i da sada postoje posebni članovi koji se odnose na ovakve slučajeve.

„Licu protiv kojeg je pokrenut postupak u skladu sa ovim pravilnikom, a nije mu izdata diploma o stečenom obrazovanju, ista se ne može izdati sve do okončanja postupka.  Ako je konačnom odlukom utvrđeno neakademsko ponašanje pri izradi doktorske disertacije, licu se diploma se ne izdaje, a podatak o tome, kao i odluka o poništavanju diplome se unosi u evidenciju fakulteta, odnosno Univerziteta“.

Kako je Danas pisao, dekan Fakulteta organizacionih nauka Milija Suknović izrekao je meru javne osude ministru finansija Siniši Malom, čija je doktorska disertacija, odbranjena na tom fakultetu, osporena zbog plagiranja.

– Rešenjem Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu naloženo je dekanu FON da u roku od 30 dana od prijema rešenja postupi po presudi Upravnog suda, odnosno da donese odluku o izricanju mere. Dekan je 13. septembra dostavio Univerzitetu odluku kojom izriče meru javne osude Siniši Malom, čime je postupio u skladu sa pomenutim rešenjem Odbora. Počev od prijema odluke dekana počinje da teče rok za žalbu od 15 dana. Žalbu mogu podneti Siniša Mali i podnosilac zahteva, a žalba se podnosi Odboru za profesionalnu etiku UB. Postupak je još uvek u toku sve dok rok za žalbu ne istekne, što znači da odluka dekana nije konačna – izjavila je za Danas Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu.

Da će postupiti po nalogu suda i Odbora za profesionalnu etiku Suknović je ranije najavio na Nastavno-naučnom veću FON-a.

– Sednica NN veća održana 1. septembra i ja sam pod tačkom razno tražio od dekana da sve članove Veća upozna sa presudom Upravog suda i kaže šta su naredni planirani koraci. Sednica je bila u sredu, a on je rekao da će do ponedeljka potpisati tu odluku i poslati Univerzitetu. Na moje insistiranje obećao je da će i presudu suda i svoj odgovor proslediti svim članovima NN veća, što se do danas nije desilo – kaže za Danas profesor FON-a Vladimir Obradović.

Podsetimo, Odbor za profesionalnu etiku UB je u julu naložio dekanu FON-a da u roku od 30 dana od prijema rešenja, postupi po presudi Upravnog suda i izrekne meru ministru finansija Siniši Malom, na osnovu ranije odluke Nastavno-naučnog veća FON-a.

To veće je, podsetimo, predložilo da se Malom izrekne javna osuda, što dekan FON-a nije uradio, zbog čega su, po odluci suda, svi naredni koraci u proceduri poništavanja doktorske diplome ministru finansija bili nezakoniti.

Na osnovu tog proceduralnog propusta Upravni sud je poništio rešenje Odbora za profesionalnu etiku kojim je utvrđeno postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog, a što je bio osnov da mu Senat UB poništi diplomu doktora nauka.

– Mi ne znamo ne samo kakav bi odgovor dekana trebalo da bude, već ni šta je pisalo u pismu Odbora za profesionalnu etiku koje je upućeno FON-u, nakon što je na Univerzitet stigla presuda Upravnog suda. Nastaviću da insistiram da se to razjasni jer smo mi javna institucija i treba da radimo u interesu društva. Ne može se raditi u tajnosti kao u nekoj privatnoj firmi – ističe profesor Obradović.

Prema saznanjima našeg lista, više članova NN veća FON-a je na poslednjoj sednici tog tela iznelo stav da ne žele da snose odgovornost za postupke dekana.

Podsetimo i da je Odbor za profesionalnu etiku izrekao Suknoviću javnu opomenu jer nije potpisao odluku u svoje ime kao dekan i izrekao Siniši Malom meru za neakademsko ponašanje. Po Suknovićevoj žalbi se pred dugostepenim organom Etičkim odborom UB i dalje vodi postupak. Zašto još nije završen, juče nismo uspeli da saznamo, jer se predsednik tog tela Dragan Simić, inače dekan Fakulteta političkih nauka, nije javljao na telefon.

Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta, kaže za Danas da od novembra prošle godine, od kada je izabran za člana Etičkog odbora, nije sazvana nijedna sednica. Iz kog razloga trebalo bi da objasne Univerzitet i predsednik Etičkog odbora.

FON i dalje bez novog dekana

Nezvanično saznajemo da se deo kolektiva FON-a pobunio protiv predloga da aktuelni dekan Milija Suknović (kome uskoro ističe mandat) bude izabran za vršioca dužnosti dekana, s obzirom da Fakultet ni iz tri pokušaja nije uspeo da izabere novu upravu.

Kako nam je rečeno, ideja je da se napravi širi konsenzus sa većim brojem kandidata, da se sprovedu predizbori i potom pronađe kompromisno rešenje kako bi FON dobio novog dekana do 1. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari