SINOS: Novinari na nesigurnim radnim mestima, neophodna platforma udruženja i sindikata 1Foto: Pixabay/Pexels

Sve više novinara radi na nesigurnim radnim mestima, sa „labavim ugovorima“, malim i neredovnim zaradama i često prinudjeni da uz novinarski rade i druge poslove, pokazalo je istraživanje Sindikata novinara Srbije (SINOS).

Predsednica SINOS-a Dragana Čabarkapa pozvala je danas novinarska udruženja i sindikate u medijima da zajedno naprave platformu za uspostavljanje socijalnog dijaloga koji će voditi do potpisivanja posebnog granskog kolektivnog ugovora, prenelo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Članovi SINOS-a su zatražili i zajednički sastanak na kojem bi bio dogovoren osnovni dokument za pregovore sa vlasnicima medija.

„Teško je usaglasiti se na prostoru u kome su novinari podeljeni i suprotstavljeni, gde poslodavci zabranjuju sindikalno organizovanje, a sami beže od udruživanja i pregovaranja sa predstavnicima zaposlenih, i gde država na sve to ćuti“, rekla je Čabarkapa u Beogradu, na skupu povodom 20 godina postojanja SINOS-a.

Ona je dodala da plate nisu svuda redovne i da 70 odsto novinara prima zarade niže od proseka u Srbiji, kao i da je stanje najgore u lokalnim medijima.

„Osam sati radnog vremena – to je za njih pojam, jer rade i po deset sati dnevno. Ne rade jedan posao, već više poslova, jer ne pišu samo za štampana već i za onlajn izdanja“, kazala je Čabarkapa.

Predsednica Evropske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever istakla je zaštitu radničkih prava kao na najvažniji preduslov za slobodu medija.

Sever je rekla da borba za kolektivne ugovore za sindikate koji mogu pregovarati sa poslodavcima i na taj način ojačati svoj položaj od izuzetnog značaja, ali naglasila da su Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina „slabe po tom pitanju“ i da je zbog toga bitna medjusobna saradnja.

Pomoćnik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara (IFJ) Džeremi Dir je naveo da samo kolektivna moć udruženja kao što je SINOS, može pomoći novinarima da se suoče sa lošim stanjem u medijskoj sferi.

„Obeležavanje godišnjice nije moglo doći u važnije vreme za novinare i novinarstvo nego danas, kada se suočavamo sa sve učestalijim oflajn i onlajn pretnjama, dezinformacije podrivaju kvalitet u novinarstvu, a male plate čine novinare ranjivim na pritisak, korupciju i samocenzuru“, kazao je Dir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari