Poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI u svojoj tradicionalnoj božićnoj poruci „Urbi et orbi“ uputio je juče apel stranama u konfliktu u Siriji da prestanu s „prolivanjem krvi“ i da olakšaju pristup pomoći ugroženim i pronađu političko rešenje sukoba. „Upućujem apel na prestanak prolivanja krvi. Neka se olakša pristup pomoći izbeglim ljudima i da se dijalogom pronađe političko rešenje konflikta“, rekao je papa iz lođe bazilike Svetog Petra.


„Neka mir bude u sirijskom narodu, koji je duboko povređen i podeljen konfliktom čije su žrtve nevini ljudi“, rekao je papa pred nekoliko hiljada vernika. Papa je uputio apel mira i u Africi, posebno u Nigeriji i Keniji.

Benedikt XVI je zatražio „povratak sloge u Nigeriji, gde se nastavljaju teroristički napadi, a među žrtvama ima i hrišćana“. Papa je osudio i napade na verska mesta i civile u Keniji i pomenuo je konflikte u Kongu i Maliju.

Papa je pozvao nove lidere Kine da vrednuju sve religije u zemlji. „Hrist nadgleda nove rukovodioce u Kini i teške zadatke koji ih čekaju. Želim da oni (rukovodioci) vrednuju sve religije kako bi se doprinelo izgradnji solidarnog društva u korist ovog plemenitog naroda i celog sveta“, rekao je papa u poruci.

Papino obraćanje i blagoslov prenosile su svetske televizije. Papa je preksinoć ponovio pozive na mir u svetu. „Hrist je najavio mir svima onima koji su daleko i koji su blizu. U ovom trenutku treba da se molimo za to“, rekao je on. „Prosvetli one koji misle da čine nasilje u tvoje ime, i neka shvate apsurd nasilja“, rekao je papa u molitvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari