SKOJ poziva na protest ispred Kuće cveća: "Tito da ostane, Gangula da ode" 1foto FoNet Milica Vučković

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) pozvao je sve progresivne građane, radnike i seljake, mlade i stare, da se pridruže protesnom skupu koji će se održati ispred Kuće cveća u subotu, 25. maja.

Povod za okupljanje je, prema rečima SKOJ-a, „skandalozna inicijativa“ predsednika Privremenog organa Grada Beograda Aleksandra Šapića, koja predviđa izmeštanje groba Josipa Broza Tita i ukidanje Muzeja Jugoslavije.

U svom saopštenju, SKOJ je izrazio oštro protivljenje Šapićevim planovima, ocenjujući ih kao „primitivni i jalovi antikomunizam“. Organizacija ističe da je Tito bio vrhovni komandant partizanske Narodnooslobodilačke vojske u Drugom svetskom ratu i ključna figura u oslobađanju jugoslovenskih naroda od nacističke okupacije.

„Tvrđenjem da Kuća cveća treba da bude mesto na kome počivaju ‘ljudi koji su nas zaista branili’, Šapić je pokazao neznanje o istoriji i drsko licemerje“, navodi se u saopštenju SKOJ-a.

Organizacija takođe podseća da je Tito do svoje smrti bio predsednik SFR Jugoslavije, države koja je, kako tvrde, garantovala visok stepen socijalne pravde za sve njene građane, uključujući Srbe.

SKOJ dalje optužuje Šapića da ne poštuje običaje srpskog naroda, ističući da se izmeštanje posmrtnih ostataka bez saglasnosti potomaka smatra uzurpatorskim činom i skrnavljenjem. Organizacija poziva sve istinske levičarske, antifašističke, antimperijalističke i patriotske snage da se pridruže protestu i dignu svoj glas protiv, kako kažu, „sramne i uvredljive inicijative“ Aleksandra Šapića.

Protest će se održati na Dan mladosti, 25. maja, u 12:00 časova ispred Kuće cveća. SKOJ apeluje na sve građane da se okupe i izraze neslaganje sa Šapićevim planovima, koje smatraju „nečasnim i podređenim interesima krupnog kapitala“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari