SKOJ traži da se Trgu Nikole Pašića vrati stari naziv Trg Marksa i Engelsa 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Povodom građevinskih radova na najmlađem trgu u Beogradu, Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) od nadležnih zahteva da mu se, po hitnom postupku, vrati izvorno ime – Trg Marksa i Engelsa kao i da se sa te površine izmesti „kičasti spomenik Nikole Pašića“.

– Trebalo bi naglasiti da ne postoji nijedan opravdan razlog da trg sagrađen 1953. godine nosi sadašnje ime – Trg Nikole Pašića. Reč je o prostoru na kome se nalazi Dom sindikata, održavaju prvomajske i druge sindikalne i radničke manifestacije, a trg je na tom mestu postavljen u vreme socijalističke izgradnje Beograda, i shodno tome trebalo bi da ponosno nosi ime klasika naučnog socijalizma Karla Marksa i Fridriha Engelsa. Takođe, na njemu nema šta da traži spomenik reakcionarnom buržoaskom političaru Nikoli Pašiću koji uzgred nije dostojan da njegova bista bude postavljena u bilo kom drugom delu Beograda i Srbije – navodi se u saopštenju.

SKOJ ističe da nije reč o rekonstrukciji već u potpunom menjanju originalne zamisli kako Trg Marksa i Engelsa treba da izgleda „za šta će se bahato i nepotrebno potrošiti čak 700 miliona dinara“.

– Cilj je da se izbriše kulturno nasleđe nastalo u periodu socijalističkog društvenog uređenja u našoj zemlji i zameni bizarnim i skaradnim rešenjima uz nenamensko trošenje novčanih sredstva Beograđana. Umesto u izgradnju potpuno novog trga taj novac je mogao da se iskoristi za rešavanje nagomilanih problema socijalno ugroženih stanovnika Beograda kao i za izgradnju jeftinih stanova za radničku klasu i omladinu – ističe se u saopštenju.

SKOJ zahteva od nadležnih da odustanu od sulude ideje da jedna od najvećih fontana u Srbiji ostane bez svog prepoznatljivog vrela.

– Aktuelni izgled fontane je dobro i ispravno osmišljen i nema potrebe za bilo kakvim promenama. Jedino što je na Trgu Marksa i Engelsa suvišno je spomenik Nikoli Pašiću kome tu mesto nije – zaključuje SKOJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari