Škola dobila ime po Dževadu Ljajiću 1

U subotu je obeležena šestogodišnjica helikopterske nesreće kada je 13. marta 2015. poginulo sedam osoba. Tog dana je iz Beograda poleteo vojni helikopter sa četvoročlanom posadom: piloti major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukorić, zastavnik Nebojša Trajić i mehaničar letač Ivan Miladinović.

U krugu garnizona u Raški čekali su ih novopazarski zdravstveni radnici dr Dževad LJajić, anesteziolog Miroslav Veselinović, anestetičar i petodnevna beba iz porodice Ademović, čiji život je bio ugrožen. Svi zajedno su poleteli prema Beogradu, i kasno naveče, zajedno su otišli u smrt.

U subotu je objavljena jednoglasna odluka sjeniškog opštinskog parlamenta da Osnovna škola „Bratstvo-jedinstvo“ u Dugoj Poljani, rodnom mestu dr LJajića dobije ime po njemu. Humanitarna organizacija „Otvorena ruka“ čiji je član bio dr LJajić podelila je humanitarnu pomoć siromašnim porodicama u Dugoj Poljani.

Odmah nakon pogibije, u ulaznom holu Opšte bolnice, postavljene su njihove spomen ploče, a četvorogodišnjicu smrti, ovaj grad, obeležio je davanjem imena Medicinskoj školi „Dva heroja“. LJajićeva i Veselinovićeva porodica, morale su da sačekaju, koju godinu, da im država obezbedi ono što je obećala. Porodice su stambeno obezbeđene i dobile su izvesno obeštećenje.

Ali, mnoga pitanja su ostala bez odgovora i posle šest godina. Sanitetsko vozilo, zbog odrona na putu u mestu Bogutovac, nije moglo dalje. Moralo je da se vrati, pa alternativnim putem preko Ploča ispod Kopaonika, da nastavi dalje. Dok se vozilo vraćalo pod policijskom pratnjom, iz Novog Pazara dat je signal da bi mogao da se „podigne helikopter“. Tadašnjeg i sadašnjeg ministra zdravlja Zlatibora Lončara kontaktirao je tadašnji direktor Opšte bolnice i aktuelni državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. On je javio medijima da se petodnevna beba transportuje za Beograd helikopterom.

Druga „dojava“, od jednog lekara iz Opšte bolnice, otišla je prema tadašnjem ministru odbrane Bratislavu Gašiću. Opravdanje za podizanje helikoptera bila je navodna teška prohodnost puta preko Ploča. Poznavaoci prilika odmah su to demantovali. Ostalo je otvoreno pitanje zašto dete nije transportovano u 150 kilometara udaljeni Klinički centar Kragujevac, gde se inače, uglavnom prebacuju novorođenčad iz ovog kraja, ili u 160 kilometara udaljeni KC Niš.

U kasnijim izveštajima helikopterska posuda je „optužena“ da je bila pod dejstvom alkohola, a niko da odgovori zašto su morali da slete, po nepovoljnim vremenskim uslovima, na aerodrom Nikola Tesla“, a ne u Batajnicu ili heliodrom kod VMA, ko je trebalo da pokupi političke poene na tuđim životima?

Dobrinka, majka poginulog Veselinovića, pre nekoliko godina je izjavila da ona“nepismena i neuka, znam da je u helikopteru nestalo goriva, da je bilo goriva, helikopter bi se zapalio“. Svih ovih šest godina prate nagađanja šta se stvarno dogodilo. Poslednji koji je video helikoptersku posadu, zdravstvene radnike i bebu u inkubatoru bio je tadašnji načelnik PU Novi Pazar Draga Terzić, jer ih je ispratio na let iz kruga kasarne u Raški.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari