Proglašena epidemija morbila u Novom Pazaru 1Foto: Shutterstock / Kaspars Grinvalds

Zavod za javno zdravlje (ZZJZ), danas je, proglasio epidemiju morbila u Novom Pazaru, jer je bolest registrovana kod troje dece.

Dr Samra Ljajić, epidemiolog, rekla je medijima da su dva slučaja povezana i da nijedno od inficirane dece nije vakcinisano.

Male boginje registrovane su kod dečaka, koji je bio u Beogradu u bolnici zbog drugog zdravstvenog problema i tamo je bolest potvrđena. Nakon dolaska iz bolnice, male boginje su potvrđene i kod njegove sestre. Kod trećeg deteta zaražavanje morbilom potvrđeno je naDečijem odeljenju novopazarske Opšte bolnice i nije u srodstvo sa prvoobolelom decom.

ZZHZ poslao je obaveštenje Predškolskoj ustanovi i školama, o merama koje treba da preduzmu, sa kojim simptomima bi trebalo deca da se vraćaju kući. Naglašeno je da deca ne smeju da idu u vrtiće i škole „pet dana od pojave ospi, a najbolje do potpunog ozdravljenja“.
Predškolske i školske ustanove da održe roditeljske sastanke na kojima će biti saopšteno da se sva deca, koja nisu primila MMR vakcinu, obavezno imunizuju i o tome dostave potvrdu predškolskoj ili školskoj ustanovi.

Lek za ovu bolest koja se brzo điri je MMR vakcina, pa epidemiologe, posebno, zabrinjava činjenica da je u Novom Pazaru niska stopa ovim vidom imunitacije. Prema poslednjim podacima i izveštaju Instituta „Batut#, u ovom gradu protiv morbila vakcinisano je samo 27,9 odsto dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari