Škola negira da je dečak žrtva vršnjačkog nasilja 1

Nakon što je Snežana Tošić (44) iz Valjeva na Fejsbuku objavila fotografije svog desetogodišnjeg sina F. T. tvrdeći da je zlostavljan u školi, neka svedočenja ukazuju da je dečak koji je predstavljen kao žrtva, umeo da započne sukob, nezvanično saznaje Danas.

Direktorka OŠ „Milovan Glišić“ Nataša Badovinac tvrdi da nasilja nije bilo.

Dečak F. T. završio je u Urgentnom centru zbog povreda u predelu oka, a kako je rekao svojim roditeljima, povredu je zadobio na putu do škole jer ga je ledenicom udario učenik drugog odeljenja škole koju pohađa. Majka dečaka na Fejsbuku je objavila fotografiju i napis „Pogledajte moje dete žrtvu vršnjačkog nasilja“. Ona je na ovaj način zatražila pomoć javnosti da spreči dalje zlostavljanje svog sina. Kaže da je u školi bila u nekoliko navrata i da je dobila obećanja i direktorke škole i učiteljice da se slučaj neće ponoviti, ali i da se uprkos tim obećanjima nasilje nastavilo.

– Nema govora da je dete dobijalo batine u školi ili školskom dvorištu. On je povređen prilikom grudvanja sa drugovima, ali to se desilo van školskog objekta. Dečakova majka je prošle godine dolazila kod mene na razgovor, kao što dolazi i masa drugih roditelja, prijavljujući svaki slučaj kada između dece dođe do problema. Uključena je bila stručna služba i ispitane su njene tvrdnje, ali apsolutno stojim iza toga da dete nijednom nije bilo žrtva nasilja u školi – kaže direktorka škole Nataša Badovinac.

Da li je dečak F. T.. zaista zlostavljan u školi dokazaće se ili poreći istragom koju će sprovesti nadležni organi.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, u istragama koje su vođene u školi po ranijoj prijavi majke, ispostavilo se da je i sam dečak F. T. često pominjan kao vinovnik događaja. Pojedini roditelji tvrde da su njihova deca bila na meti istog dečaka, a da su uglavnom problem pripisivali dečijim neslaganjima. Neki od njih tvrde da je dečak umeo često svoje drugare da naziva pogrdnim imenima zbog čega su deca ponekad burno reagovala. Nezvanično saznajemo i da je dečak koji je bacio ledenicu na F. T. to uradio u samoodbrani.

I dalje bez prijave

U Centru za socijalni rad kažu da još uvek nije stigla prijava u vezi sa ovim slučajem.

– Procedura je takva da kada stigne prijava mi počinjemo seriju socijalnih razgovora sa decom, ali i roditeljima. U zavisnosti od slučaja naše izveštaje dostavljamo dalje institucijama – kaže Katarina Vlajković, direktorka Centra za socijalni rad Kolubara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari