Škole obeležile školsku slavu: Uručene 34 Svetosavske nagrade 1Foto: BETAPHOTO/Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja/MO

Obrazovne ustanove u Srbiji juče su obeležile školsku slavu Sveti Sava, a to je bio povod i za dodelu tradicionalnih Svetosavskih nagrada, koje je za 2021. godinu dobilo 34 pojedinca i institucije.

Ministar prosvete Branko Ružić je rekao da se ova povelja dodeljuje od 2002, a ove godine je bio rekordan broj prijava, preko 150, što znači da je Komisija za izbor kandidata imala težak zadatak da izabere najbolje od najboljih.

„Vi, koji ste danas ovde sa nama, Svetosavsku nagradu, kao jedno od najznačajnijih priznanja, zaslužili ste svojim radom, zalaganjem, postignutim rezultatima, unapređivanjem obrazovno-vaspitne prakse, razvojem naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja. Dobili ste i za posebno zalaganje u organizaciji i realizaciji aktivnosti na sprečavanju širenja i suzbijanja zarazne bolesti kovid-19“, rekao je Ružić.

On je naveo da i ove godine školsku slavu slavimo u drugačijim uslovima, nego prethodnih godina i ocenio da je izazovno bilo ostvariti kontinuitet u radu. On je zahvalio svima u obrazovnom sistemu na posvećenosti i predanosti.

„Čvrsto verujemo da će nastavnici i ubuduće imati nadahnuća i snage da ostanu na svetosavskom putu i odole svim iskušenjima svog odgovornog poziva, da će u svojim učenicima utemeljiti i uspešno razvijati ključne ljudske i civilizacijske vrednosti“, rekao je ministar.

U ime dobitnika, obratio se direktor Druge ekonomske škole iz Beograda Dejan Nedić koji je kazao da da će priznanje biti dodatni podstrek i motivacija da dobitnici nastave sa predanim i posvećenim radom na obezbeđivanju i unapređivanju kvaliteta obrazovnog sistema, a na dobrobit generacija koje dolaze.

Dobitnici Svetosavske nagrade, između ostalih su: Jadranka Spasić, predsednica Saveza udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, Radmila Aranđelović, direktorka Predškolske ustanove Rakovica, Dečija ustanova „Dečija radost“ iz Iriga, Jovana Glidžić, učenica OŠ „Stefan Nemanja“ iz Niša, Andrej Drobnjaković, učenik OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“ iz Beograda, Dobrica Jovanović, student prve godine MIT-a u SAD, inače bivši đak Matematičke gimnazije u Beogradu.

Nagrada je uručena i Mladenu Šljivoviću nastavniku fizike iz Gimnazije u Zaječaru, Dejanu Nediću, direktoru Druga ekonomska škola u Beogradu, Muzičkoj školi iz Niša, Gimnaziji „Sveti Sava“ iz Požege, kao i dvema beogradskim gimnazijama – Prvoj i Petoj.

Na spisku dobitnika najvećeg prosvetnog priznanja su takođe Boba Kotlica, studentkinja Medicinskog fakulteta u Beogradu, Emilija Jovanović, studentkinja Biološki fakultet u Beogradu, Case Study Club FON – Zorana Dulović, Sergej Stanišić, Dragan Stojanović, Tamara Đorđević, Mina Petrović, Građevinski fakultet u Beogradu, Dragan Hrnčić, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, dr Maja Vračarić, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari