Skoro 40 odsto obolelih od multipli mijeloma čini radno sposobno stanovništvo 1Foto: Aleksandar Roknić

Svake godine u Srbiji dijagnostikuje se oko 500 novoobolelih od multipli mijeloma, od kojih je 40 odsto radno sposobnih osoba odnosno mlađih od 65 godina. Ovim podacima Aktiv Srpskog lekarskog društva želi da skrene pažnju na multipli mijelom kao drugi po učestalosti rak krvi.

Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen septembar-mesec borbe protiv raka krvi.

Doktorka Jelena Bila, iz Aktiva za multipli mijelom Srpskog lekarskog društva, objasnila je šta ova bolest predstavlja i kakve su njene posledice.

– Multipli mijelom je maligna bolest koštane srži koja zahvata krvnu lozu odgovornu za imunitet i odbranu od infenkcija i drugih tumora. Ova bolest skraćuje životni vek u negativno utiče na kvalitet života obolelih, na radno i socijalno funkcionisanje.

U multiplom mijelomu dolazi do nekontrolisanog umnožavanje belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, čija je normalna funkcija da luče antitela. Na taj način štite organizam od infekcija i nastanka tumora, objasnila je doktorka Olivera Marković, načelnica Odeljenja za hematologiju KBC „Bežanijska kosa“.

– Umesto toga, u multiplom mijelomu se stvaraju velike količine nefunkcionalnih imunoglobulina, dovodeći do anemije, oštećenja bubrežne funkcije, infekcija, oštećenja kostiju i preloma, kao i hroničnog bola, kazala je ona.

Doktorka Marković je uputila poziv svim građanima da jedanput do dvaput godišnje urade laboratorijske analize krvi.

Prema rečima doktorke Bile, savremene terapije su standard u lečenju mijeloma u Evropi kao i u regionu.

– S obzirom da Republički fond za zdravstveno osiguranje poslednjih godina ulaže napore i sredstva da se onkološkim bolesnicima obezbede savremene, efikasne terapije, mi se nadamo i očekujemo da će uskoro i oboleli od multiplog mijeloma dobiti inovativne, visoko efikasne lekove, rekla je ona zaključivši da bi to značajno unapredilo i produžilo život obolelima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari