Škoro: Uskoro ni umrlicu nećemo smeti da objavimo bez saglasnosti SNS 1Foto: Stanislav Milojković

Glavni urednik Politike Žarko Rakić juče nije želeo da odgovori na pitanje Danasa zbog čega je in memoriam tekst Srđana Škora u ovom listu cenzurisan.

Bez odgovora su bili i drugi urednici u ovoj medijskoj kući.

Iz teksta koji je u čast Darka Novakovića, nedavno preminulog art direktora Politike, napisao novinar Srđan Škoro, eliminisane su rečenice u kojima se govori da je Novaković, između ostalog grafički opremio knjigu „Vučić i cenzura“, čiji je Škoro autor.

„Jedna od poslednjih knjiga koju je prelomio bila je „Vučić i cenzura“, a Darko dovoljno smeo i hrabar da se imenom i prezimenom potpiše ispod svog rada“, glase redovi koji su nestali iz inicijalnog teksta.

– Ako je ova vlast toliko uspešna kao što stalno ističe, kako je moguće da im naslov jedne knjige „Vučić i cenzura“ toliko smeta da su morali da ga cenzurišu. To najbolje govori našta je spremna ova vlast. Da apsurd bude veći, naslov moje knjige je cenzurisan u trenutku dok su na Hepi televiziji srdačno razgovarali predsednik Vučić i v.d. glavnog urednika Politike Rakić. Ukoliko se ovako nastavi, bićemo suočeni da više nećemo moći ni umrlicu da objavimo ako to ne odgovara SNS-u – kaže za Danas Srđan Škoro. On dodaje da je zloupotreba umrlih, nažalost, postalo polje gde se takmiče vlast i opozicija, „trudeći se ko će ostaviti negativniji utisak u javnosti“.

Nezavisno udruženje novinara Srbije oštro je osudilo cenzurisanje in memoriama u dnevnom listu Politika.

„Koliko god da smo prethodnih meseci i godina gotovo navikli na primere tihe cenzure i galopirajuće autocenzure, NUNS je šokiran ovim neuobičajenim primerom cenzurisanja. Slično političko „redigovanje“ nekrologa ne pamte ni naši najstariji članovi“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari