Škotsko goveče nova vrsta životinje u Zoološkom vrtu Palić 1Foto: Zvanična Fejsbuk stranica Zoo Palić

Pre samo 12 dana, porodica škotskih goveda stigla je iz Crvenke u Zoološki vrt na Paliću, kao poklon sa farme koja ih je čuvala kao ljubimce.

Kako navode iz Zoo vrta Palić, u pitanju je crni mužjak rođen 2019. godine sa smeđom ženkom rođenom 2020. godine i njihovim mladima.

“Vrlo brzo su postali miljenici svih zaposlenih, zbog čupave dlake i šiški koje im prekrivaju oči. Posetioci ih mogu videti u ispustu desno sa pasarele, sa alpakama, pored podolskog goveda i lemura”, navode iz Zoo vrta Palić.

Škotsko goveče je ruralna planinska rasa goveda, koja ima dugačke rogove i dugu rundavu dlaku.

Kako objašnjavaju iz Zoo vrta Palić, postoje dva tipa – manji ostrvski koji je uglavnom crne boje i veći kopneni tip, najčešće braonkaste boje. Boja dlake može da varira između crvene, crne, braon, žute, bele i sive.

Škotsko goveče nova vrsta životinje u Zoološkom vrtu Palić 2
Foto: Zvanična Fejsbuk stranica Zoo Palić

Naglašavaju i da ova goveda imaju neobično dvoslojno krzno, te se spolja nalazi masna dlaka, najduža među svim govedima, koja prekriva vunastu poddlaku.

“Ovo ih čini dobro prilagođenim planinskim uslovima gde su kiše obilne, a vetrovi jaki. To ih ujedno čini i manje tolerantnim na vrućine u odnosu na druga goveda. Njihovo umeće u pronalaženju hrane omogućava im da prežive na strmim planinama gde se hrane biljem koje druga goveda izbegavaju, a rogovima iskopavaju i sneg ne bi li našli zavejano bilje”, dodaju iz Zoo vrta Palić.

Škotska goveda imaju jasno struktuiranu hijerarhiju koja umanjuje agresiju u krdu, a dominantnost jedinke zavisi od starosti i pola, pri čemu su stariji dominantniji od mlađih, a mužjaci od ženki.

“Razmnožavaju se tokom cele godine, ali najčešće u maju i junu. Prvo mlado ženke otele sa dve-tri godine starosti. Trudnoća traje oko 277-290 dana. Uglavnom otele jedno mlado, ali su mogući i blizanci. Polnu zrelost dostižu sa 18 meseci. Ženke su poznate po tome što se pare i nakon 18-te godine, pa mogu oteliti do 15 i više teladi tokom svog života”, poručuju iz Zoološkog vrta Palić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari