Skup Palestinaca u Beogradu s porukom: Sloboda za Palestinu 1(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

Nekoliko desetina Palestinaca održalo je danas, u centru Beograda, skup tražeći, kako su dugo skandirali, „slobodu za Palestinu“.

Oni su razvili jednu dugačku zastavu Palestine, uz mnogo manjih, noseći i brojne transparente sa porukama „sloboda Jerusalimu, sloboda Palestini“, „stop ubijanju naše dece“, „sačuvajmo Palestinu“.

Viđene su i dve srpske zastave i transparent NKPJ sa porukom „dole okupacija, Kosovo je Srbija, Palestina država“.

Predsednik organizacije Palestinske dijaspore u Srbij Sami Hijo izjavio je da su ovim okupljanjem želeli da pošalju poruku „prijateljskom srpskom narodu“ da „Palestinci žele da žive u nezavisnoj državi, žele slobodu, da imaju dostojanstven život kao i svi drugi ljudi“.

On je rekao da se „ovih dana dešavalo nasilje u Jerusalimu i da su jevrejski doseljenici došli sa policijom sa ciljem da isteraju Palestince“.

„Mi želimo da istočni Jerusalim bude naš glavni grad. Ne može niko da pokloni Jerusalim nikome, to je po medjunarodnim ugovorima okupiran grad, niko nema pravo da to da Izraelu, da ga pokloni kao što radi Amerika. Apelujemo na svet da se to ne desi“, rekao je Hijo.

On je naveo da u Srbiji palestinska zajednica broji oko 500 članova, koji su tako upisani, kao i da se ovakvi skupovi održavaju na mnogim mestima u svetu.

Podsetimo, Izrael je tokom noći izveo stotine vazdušnih napada na Gazu, Palestina raketirala Tel Aviv i Beršebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari