Skupština grada Novog Sada: Javna preduzeća u minusu, konkursi za direktore i plan za novu gradsku četvrt 1Foto: A. L/Danas

Na sutrašnjoj sednici Skupštine grada Novog Sada, među 60 tačaka dnevnog reda treba da se nađe i rapisivanje konkursa za nove direktore četiri javna preduzeća; „Zoohigijene i veterine“, „Tržnice“, „Čistoće“ i „Vodovoda i kanalizacije“.

Direktorici „Zoohigijene“ Ivani Kukin, istekao je četvorogodišnji mandat, dok su preostala tri direktora ostalih preduzeća u v.d. statusu. Kako je Liga socijaldemokrata Vojvodine izbačena iz vlasti, na mesto direktora „Vodovoda“ privremeno je došao Uroš Lončar iz Srpske napredne stranke.

Izbacivanje iz koalicije desilo se i Pokretu obnove kraljevine Srbije, pa je „Čistoća“ kojom su gazdovali, takođe dobila privremenog direktora iz SNS-a, Donalda Božića.

Njegov stranački kolega Vladimir Stojković trenutno upravlja u v.d. statusu „Tržnicom“. Prethodno je bio član Gradskog veća za komunalne poslove.

Da li će pobrojani direktori ostati na svojim funkcijama ili će doći neki novi, videće se na nekoj od budućih sednica Skupštine grada.

Javna preduzeća obilato koriste novce iz budžeta

Pred odbornicima će se naći i izveštaji o radu javnih preduzeća među kojima mnogi ne bi mogli da izguraju godinu bez debelih dotacija iz gradskog budžeta. Sa pravom zaradom nije u stanju da posluje niti jedno javno predueće, piše 021.rs.

Jedan od najvećih gubitaša, ali i preduzeća za koje Grad najviše izdvaja iz budžeta je Spens, koji je prošlu godinu podvukao sa minusom od više od 80 miliona dinara.

U minusu je završila u „Tržnica“ iako treba istaći da ovo preduzeće nije imalo velikih subvencija iz gradskog budžeta. Kako bilo, „Tržnica“ je godinu zaokružila sa minusom od 51 milion dinara.

„Čistoća“, koja je povećala cene, ali i dobila više stotina miliona dinara subvencija, je prošlu godinu završila sa čak 319 miliona dinara minusa.

Slično njima, više stotina miliona dinara subvencija dobio je i „Vodovod“, ali svejedno je na završnom računu prikazao minus od 175 miliona dinara.

Skupština grada Novog Sada: Javna preduzeća u minusu, konkursi za direktore i plan za novu gradsku četvrt 2
foto: Skupština Grada Novog Sada

Druga preduzeća su poslovala u plusu, ali samo zbog činjenice da su dotirana iz budžeta. „Lisje“ je imalo dobit od 6,7 miliona dinara, „Stan“ od 1,3 miliona dinara, a „Zelenilo“ 822 hiljade dinara.

Sva tri preduzeća su imala subvencije od više stotina miliona dinara i realno bi godinu završila u debelim minusima da nije bilo pomoći Grada.

Slično je sa „Informatikom“ i „Parking servisom“ koji su završili u plusu više od 10 miliona dinara. Oba preduzeća su iz gradske kase dobila od 70 do 80 miliona dinara.

Najveću dobit prikazala je Novosadska toplana sa 216 miliona dinara, ali ovo preduzeće je tokom 2022. godine imalo subvenciju od 500 miliona dinara za nabavku lož ulja i mazuta.

Gradi se novi gradski kvart: Između kasarne i groblja

Novosadski odbornici raspravljaće i o predlogu odluke o izradi plana generalne regulacije opštegradskog centra između kasarne „Majevica” i Gradskog groblja. Kako se vidi iz planova, gradiće se novi poslovno-stambeni kompleksi.

Gradska uprava za urbanizam kaže u predlogu da bi trebalo iskoristiti ovaj prostor od 13,3 hektara zbog izuzetnog položaja na ulaznom pravcu u grad.

Ovaj prostor naslanja se na Bulevar Evrope i kasarnu „Majevica”, dok sa severne strane treba da se graniči sa budućim arheološkim parkom i Gradskim grobljem. Na zapadnoj strani, uz ovu četvrt planirana je park-šuma.

Prema predlogu, trebalo bi da se ostavi prostor i za vrtić, javne službe i parkovske površine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari