Skupština je tabloid za koji zakoni ne važe 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Iako postaje sve teže uočiti razliku između tabloida bliskih vlasti i Narodne skupštine, razlike ipak postoje.

Urednike i vlasnike dnevnih listova bliskih vlasti je zbog iznetih uvreda i kleveta moguće tužiti, i neretko dobiti na sudu.

Međutim, ono što nije dozvoljeno tabloidima, zakonom je dozvoljeno narodnim poslanicima.

Pa je tako narodni poslanik Milan Savić sa liste „Aleksandar Vučić za našu decu“ na prekjučerašnjoj sednici na kojoj se diskutovalo o predlogu budžeta uzgred spomenuo i lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

Upitavši „Đilasa i njegove partnere“ koliko su oni bolnica izgradili, Savić je precizirao da ne misli na Đilasove „partnere iz Prištine, sa kojima ima zajednički interes da svrgne Vučića i ubije njega i njegovu porodicu“.

Međutim, ono što je dopušteno poslaniku SNS-a nije i listu Informer, imajući u vidu da je Viši sud u Beogradu u julu ove godine doneo meru, zabranjujući ovom dnevnom listu da Đilasa označava kao osobu koja na bilo koji način planira, priželjkuje ili poziva na ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Advokat Slobodan Ružić ističe da Dragan Đilas formalno može da podnese tužbu protiv Savića, ali da ona u postojećim okolnostima ne može da dovede do sudskog postupka.

– Đilas može po privatnoj tužbi da tereti Savića zbog krivičnog dela uvrede, kao i da pokrene parnicu zbog klevete. Međutim, time bi samo trošio novac i vreme, da ne pominjem da bi sigurno bio izložen novim napadima, jer bi se poslanik po svemu sudeći pozvao na imunitet. Zakon dozvoljava skupštini da nekom poslaniku ukine imunitet, ali tako nešto se ne bi dogodilo, navodi Ružić.

Ustav Srbije, kao i Zakon o Narodnoj skupštini, ističu da narodni poslanik ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje u vršenju svoje poslaničke funkcije.

Bez odobrenja skupštine, poslanik koji se pozvao na imunitet ne može biti pritvoren, niti se protiv njega može voditi krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora.

Poslovnik skupštine, međutim, precizira da govornik može da govori samo o tački dnevnog reda o kojoj se vodi pretres. Prerogativ da ga prekine ukoliko ne poštuje ovu odredbu ima samo predsednik skupštine.

Vladimir Orlić, potpredsednik skupštine koji je vodio tu sednicu, ne samo da nije prekinuo Savića, već mu je i čestitao da izlaganju.

Komentarišući činjenicu da od formiranja novog saziva skupštine nije prošla sednica na kojoj poslanici nisu iznosili uvrede i kletve, Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, koji je u prošlom sazivu skupštine bio narodni poslanik, ističe da razlika između ovog i prethodnih saziva nije kvalitativna, već kvantitativna.

– Takvi istupi poslanika su mogli da se čuju i ranije, ali je utisak da situacija eskalira. Ovakav parlament, u kojem nema opozicije, niti obavlja kontrolnu funkciju, niti Vladi daje demokratski legitimitet. A kada već parlament nije u stanju da bude demokratska fasada, moj utisak je da je odlučeno da se maksimalno iskoristi u propagandne svrhe i blaćenje opozicije, navodi Vukadinović.

Prirodna selekcija

Urednik NSPM Đorđe Vukadinović ističe da, paralelno sa propagandnom, sednice Narodne skupštine imaju i unutarstranačku funkciju. „Sednice služe kao neka vrsta prirodne selekcije unutar SNS-a. Poslanici se u govorima utrkuju ko će na originalniji način da uvredi opoziciju i pohvali vlast, čime se regrutuju oni najodaniji. Problem sa tim je što se to čini već godinama unazad, pa se više ne postiže željeni efekat. Zato je neophodno konstantno pojačavati dozu uvreda i napada“, kaže Vukadinović.

Sud zabranio Objektivu da optužuje Đilasa za uzimanje reketa

Beograd – Viši sud u Beogradu zabranio je odgovornoj urednici portala Objektiv Dragani Stupar da ponovo objavi kako je Dragan Đilas „iznudio reket od izvođača radova na izgradnji Mosta na Adi na račun fiktivnih konsultantskih usluga“, saopštila je Stranka slobode i pravde (SSP).

Stranka je ukazala da su ti navodi uz druge lažne optužbe na račun Đilasa objavljeni 1. decembra u tekstu sa naslovom „Afera veka: Otkrivamo do detalja kako je Đilas uzeo milionski reket za izgradnju Mosta na Adi“. Pri izricanju zabrane sud je utvrdio da postoji opasnost da odgovorna urednica i portal Objektiv ponovo objave citirane informacije koje direktno krše pretpostavku nevinosti i dostojanstvo Dragana Đilasa. U slučaju kršenja te zabrane i ponovnog objavljivanja neistinitih informacija Viši sud u Beogradu je predvideo plaćanje zakonski definisane novčane kazne odnosno sudskog penala. Urednički kolegijum Objektiva je saopštio da ih „Đilas neće ućutkati, istina će ipak pobediti“. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari