Skupština postala Viber grupa za uvrede 1Foto: Medija Centar; Foto: Medija Centar

„Zemljo, progutaj nas“ – prokomentarisao je reditelj Srđan Dragojević na Tviteru pošto je poslanik SNS Marko Atlagić izvređao reditelja i glumca Dragana Bjelogrlića u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Atlagić je ovog puta poručio Bjelogrliću da ode iz zemlje i ispuni obećanje, iako popularni glumac takvo obećanje nikada nije ni dao građanima.

U svom srčanom nastupu poslanik je za „Belogrlića“, kako je pogrešno s papira ispred sebe pročitao njegovo prezime, naveo da je bez morala i stida, da se bavi mitom i korupcijom, te da zbog svega toga njime treba da se bavi policija.

– To je čovek bez truna morala i stida. Da ima barem malo morala, ispunio bi obećanje koje je dao građanima republike Srbije kada je rekao da će napustiti Srbiju ako propadnu protesti „1 od 5 miliona“. Protesti su propali zato ga pozivam da ispuni obećanje, kao visoko moralna osoba. Uostalom, neću da se bavim Belogrlićem, Bjelogrlićem, čovekom koji se bavi mitom i korupcijom…, poručio je Atlagić.

Podsetimo, glumac Nikola Kojo je rekao da će ako propadnu protesti „1 od 5 miliona“ napustiti zemlju a i ta izjava je bila metaforična.

Dragan Bjelogrlić je izrazivši nadu da ova zemlja neće dozvoliti da glumac ode, izjavio, da ako se to ipak desi čuva mesto u kupeu i za njega.

Atlagić, je nekoliko puta rekao da Bjelogrlićem, u stvari, i ne želi da se bavi, ali je nastavio potom s još brutalnijim vređanjem, rekavši između ostalog, da je ovaj glumac i reditelj „moralna sramota nacije i države“.

– Bedno je ono društvo koje bi kreirala ova velika moralna gromada, pa makar se zvala i Bjelogrlić – poručio je poslanik SNS.

Podsetimo, napad na Dragana Bjelogrlića usledio je dva dana pošto je u listu Danas podržao glumicu Jelisavetu Seku Sablić koju je poslanik Atlagić takođe izvređao.

Reči Atlagića osudilo i Udruženje dramskih umetnika Srbije UDUS, a i pojedinačno njene kolege umetnici.

Dimitrije Vojnov, scenarista, dramaturg i filmski kritičar, ocenjuje za Danas da se Narodna skupština koristi za prizemne napade na javne ličnosti, te da i time gubi svoju funkciju i liči na Viber grupu na kojoj poslanici tračare o poznatima koji ih nerviraju.

– Ponašanje poslanika Atlagića u Skupštini je uvreda za ideju apsolutne jednopartijske vlasti. Ako su toliki resursi uloženi da se ukine opozicija, i da se napravi saziv parlamenta koji je po broju i zastupljenosti partija sličan severnokorejskom, a onda se on koristi za prizemne napade na javne ličnosti, onda to više nije skupština nego Viber grupa sa 250 članova koji se skupe pa tračare o popularnim ljudima koji ih nerviraju. Nažalost, kada takve reči dolaze iz najvišeg zakonodavnog tela jedne zemlje, moraju se shvatiti ozbiljno, kao potencijalna pretnja, i razlog za brigu. Važno je da kolege znaju da u ovome nisu same, i da cela javnost stoji uz njih – poručio je Dimitrije Vojnov.

Reditelj Kokan Mladenović kaže da je u pitanju finalni obračun.

– Niščima duhom je, očigledno, obećan parlament Srbije, a ne carstvo nebesko. Veliki brat, njegov brat i ostala kriminalna bratija, krenuli su u finalni obračun sa svima onima koji se usuđuju da drugačije govore i misle ili, što je još strašnije, sa svima koji uopšte misle – rekao je Kokan Mladenović za Danas.

Skupština postala Viber grupa za uvrede 2

Mnoge Bjelogrlićeve kolege umetnici su rekli da ne žele više da komentarišu reči Atlagića, jer ih smatraju besmislenim i zato što neće da mu pridaju značaj, a mnogi se nisu ni odazvali pozivu Danasa da komentarišu ovaj napad na slavnog glumca.

Reditelj Srđan Dragojević se na Tviteru našalio da bi poslanik Atlagić, kako je krenuo, mogao da nastavi da vređa umetnike i da mu se materijal za to sam nudi u saopštenju Udruženja dramskih umetnika Srbije.

– „Direktno Atlaga piči“ dalje – Šta mislite na imena i prezimena ispod saopštenja Udruženja glumaca, da ima Gospodin materijala, Ili, možda, neki „štrajkić“, ili pak ne? – zapitao se Srđan Dragojević.

Goran Bogdan: Malko plaši ovo

– Ne mogu vjerovati da jedan profesor filozofije koristi ovakav diskurs. Malko plaši ovo. Malko je ovdje samo stilska figura… – kratko je prokomentarisao za Danas glumac Goran Bogdan.

Nebojša Dugalić: Apelujem na zdrav razum

– U vreme kada dnevno umire ovoliko ljudi i kada svi zajedno ne znamo hoćemo li preživeti, apelujem na zdrav razum da se ne bavimo takvim optuživanjima i takvim temama – rekao nam je glumac Nebojša Dugalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari