Skupština poverilaca traži od Privrednog suda da poništi prodaju Geneks kule 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC ATTENTION

Predsednica Skupštine poverilaca u preduzeću Generaleksport Zorica Sekuloski podnela je danas Privrednom sudu u Beogradu prigovor na zakonitost prodaje Geneks kule, zahtevajući da poništi prodaju, preneo je Insajder.

Sekuloski u prigovoru navodi dva razloga zbog kojih smatra da prodaja nije bila zakonita.

Prodaju imovine trebalo bi smatrati pitanjem od izuzetnog značaja za vođenje stečajnog postupka, pa bi stečajni upravnik trebalo da traži saglasnost i odobrenje Odbora poverilaca za strategiju koju predlaže, navela je ona u prigovoru.

Pored toga, rekla je Sekuloski Insajderu, uvidom u spise predmeta nema dokaza da je stečajni upravnik donosio sve bitne odluke u vezi sa pripremom i prodajom imovine uz saglasnost i odobrenje Odbora poverilaca u novom sastavu, s obzirom da su tri člana 2021. godine izgubila taj status.

Odbor je formiran na poverilačkom ročištu 2016. godine, ali su tri njegova člana izgubila taj status ustupanjem potraživanja drugim firmama.

S druge strane, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) u odgovoru na pitanja Insajdera tvrdi da je Odbor postojao u vreme prodaje, kao i da ga je stečajni upravnik Budimir Mrdović blagovremeno obavestio o nameri, planu, načinu i rokovima prodaje.

Iz ALSU poručuju da je Agencija za osiguranje depozita 13. oktobra prošle godine odredila jednog člana i da on od tada u Odboru zastupa interese Beogradske banke u stečaju. Drugog, iz redova zaposlenih, Odbor je, po tvrdnjama ALSU, kooptirao četiri dana kasnije.

Predsednica Skupštine kaže za Insajder da uvidom u predmet nije mogla da pronađe dopis Odbora poverilaca o imenovanju novih članova u oktobru, sa njihovim kontakt podacima, zbog čega se, kako tvrdi, njihovo imenovanje ne može smatrati zakonitim.

Dva nova člana Odbora imenovana su, kaže Sekuloski, tek na sednici Skupštine poverilaca 13. februara ove godine, nedelju dana nakon trećeg pokušaja prodaje.

Drugi razlog za podnošenje prigovora je, kako navodi, neadekvatna procena vrednosti poslovne zgrade Geneks kule.

Da je postojao, Odbor je morao da uloži primedbu na procenu vrednosti imovine, kaže Sekuloski i dodaje da je prethodna procena, obavljena 31. decembra 2021. godine, bila neadekvatna u odnosu na tržišne cene nekretnina u trenutku prodaje.

Beokoneks je tu poslovnu zgradu krajem 2021. procenio na 35 miliona evra, ali su cene nekretnina u Beogradu u međuvremenu porasle zbog veće potražnje, do koje je došlo zahvaljujući dolasku većeg broja stranaca iz Ukrajine i Rusije u Srbiju.

Javno nadmetanje koje Skupština poverilaca pokušava da ospori održano je u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika 6. februara ove godine. Početna cena je bila 20 odsto realne vrednosti, jer su mu prethodila dva bezuspešna pokušaja prodaje, a najveći iznos od oko 20,5 miliona evra je ponudilo preduzeće „Eureka bar“ iz Beograda, čiji je vlasnik Aleksandar Kajmaković.

Ukoliko prigovor sa zahtevom da prodaja bude poništena ne bude usvojen, „Eureka bar“ bi 8. marta mogao da bude proglašen kupcem Geneks kule, jer tada ističe rok od 30 dana u kom država ima pravo preče kupovine.

Geneks kulu u ime države može da kupi Zavod za zaštitu spomenika, jer je taj objekat proglašen spomenikom kulture u novembru 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari