Skupština slobodne Srbije: Odbranimo autonomiju univerziteta 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Poništavanje odluke Senata Univerziteta u Beogradu, kojom je diploma doktora nauka Siniši Malom proglašena ništavnom zbog nedvosmisleno utvrđenog plagijata, predstavlja nastavak uništavanja autonomije i kredibilteta visokog obrazovanja u Srbiji, saopštila je Skupština slobodne Srbije.

Kako navode, ova odluka Upravnog suda ima za cilj da još jednom utvrdi korake ka zatiranju univerziteta u zemlji u kojoj su znanje i stručnost sahranjene vrednosti.

Podsećamo da su prethodni period obeležili postupci vlasti koji su nesporno vodili ovom ishodu, a to su Zakon o visokom obrazovanju iz 2017. godine, izbor novog rektora suprotno većinskom stavu zaposlenih na UB i početak procedure u Skupštini RS za prihvatanje izmena Zakona o visokom obrazovanju, kojima su načinjeni dalji koraci ka ozakonjenju kapitulacije akademske zajednice.

-Profesori i studenti Univerziteta u Beogradu, okupljeni u Skupštini slobodne Srbije, neće stajati sa strane i nemo posmatrati kako vlast uništava univerzitet! Svi pokušaji da se sa pritiscima izborimo putem peticija, dopisa i različitih procedura nisu urodili plodom. Došlo je vreme da odlučno stanemo u odbranu naših sloboda.
Tražimo od rektorke Ivanke Popović da se pod hitno oglasi povodom poništavanja odluke Univerziteta o doktoratu Siniše Malog. Apelujemo na sve članove akademske zajednice da nam se pridruže u odbrani autonomije univerziteta, a svako ćutanje bi značilo saučešće u zločinu -navode u svom reagovanju iz Skupštine slobodne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.