Slađan Rakić: Možemo da pričamo o velikim temama, ali ljudima u Kragujevcu otežavaju život mračne i blatnjave ulice (FOTO) 1Foto: G. G.

Pre par nedelja, odbornik Slađan Rakić dospeo je u žižu interesovanja javnosti jer nije hteo da napusti govornicu gradske skupštine, nakon čega su usvojene promene koje je tražio.

Odbornik Skupštine grada Kragujevca Slađan Rakić, nije nepoznato ime Kragujevčanima. U ovom gradu prepoznat je kao idejni tvorac i jedan od najagilnijih volontera na obnovi Eko parka u naselju Ilina Voda.

Već dugi niz godina ekologija i komunalni problemi sa kojima se suočavaju građani Kragujevca, posebno oni na rubnim delovima grada, fokus su njegovog interesovanja.

Tako su u medijima objavljeni snimci Bresničke ulice u kojoj nema kanalizacije, ulicne rasvete, a umesto asfaltirane ulice, proteže se niz rupa, o čemu je Danas pisao.

Ovaj odbornik je upozorio i na loše stanje u naselju Veliko Polje, gde je poplava još 2019. godine urušila most koji je služio kao jedina pešačka veza stanovnika jednog dela naselja sa stajalištima gradskog prevoza.

Slađan Rakić: Možemo da pričamo o velikim temama, ali ljudima u Kragujevcu otežavaju život mračne i blatnjave ulice (FOTO) 2
Foto: G. G.

Ipak, u žižu interesovanja javnosti, dospeo je pre par nedelja kada je, nakon što je reklamirao povredu Poslovnika, odbio da napusti govornicu, tražeći rešenje problema sa kojim se kao odbornik suočava.

Nakon što je izabran za odbornika, njegov direktor JKP „Šumadija“, gde inače Rakić radi, mu je dozvolio da dva puta nedeljno, u trajanju od po dva sata, može zbog odborničkih obaveza da odsustvuje sa posla.

Onda se stvari dramatično menjaju, nakon što Rakić upozorava na neregularnosti u izboru svog direktora preduzeća.

Već sledećeg radnog dana, a po održanoj sednici SG, kako on ističe, rukodioci u preduzeću gde on radi odobravaju mu angažman tokom radnog vremena na jedanput nedeljno, u trajanju od 90 minuta.

Odbornik Slađan Rakić nije jedini koji je trepeo isti tretman od rukovodilaca. Na meti direktora bliskih SNS-u, prema njegovim rečima, našli su se i drugi opozicioni odbornici.

“Nas nekoliko smo sistematski onemogućavani od rukovodstva firmi u kojima smo zaposleni. I znate šta je zajedničko svima nama? Svi smo opozicioni odbornici”, kaže Rakić.

Da intenzivan rad odbornika na terenu može da ima pozitivne efekte na rad lokalnih skupština, pokazuje i slučaj Bresničke ulice u Kragujevcu.

Slađan Rakić: Možemo da pričamo o velikim temama, ali ljudima u Kragujevcu otežavaju život mračne i blatnjave ulice (FOTO) 3
Foto: S.R.

Nakon što je Rakić razgovarao sa stanovnicima te ulice i sam se uverio u kakvom je stanju, usledilo je obraćanje gradonačelnika Nikole Dašića sa skupštinske govornice i tvrdnja da novca za sve ulice nema.

“Verujem ja Nikoli Dašiću kad kaže da para nema. Dobro, nema za kompletnu rekonstrukciju svih pet ulica. Ali zašto ne uradi, recimo, javnu rasvetu, zašto ne pokrpi rupe? Zašto ne reši bar jedan od tih vitalnih problema sa kojima se građani susreću svakodnevno”, pita Rakić.

Fokus angažovanja odbornika Rakića je na problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju građani Kragujevca.

“Možemo mi da pričamo o velikim temama kao što su obilaznice oko Kragujevca, mostovima, nadvožnjacima, ali ako ljudi nemaju asfaltirane i osvetljene ulice, redovan gradski prevoz, komunalnu infrastrukturu, onda im to svakodnevno otežava život. Šta se njih tiče Severna obilaznica ako svakog dana gaze blato do kolena ili im deca po čitav sat čekaju autobus”, navodi Slađan Rakić.

Po njegovim rečima, svi ovi problemi se ne rešavaju, dok se gradom upravlja na nedomaćinski način.

Kako kaže, to se vidi na svakom koraku, od neasfaltiranih ulica, preko nepostojanja javne rasvete u većem broju ulica, do kadrovskih rešenja unutar same gradske vlasti.

“Gradsku tržnicu su uništili, problem je i glavna autobuska stanica, javni prevoz trpi promene na štetu građana, produžavaju se linije, a smanjuje broj polazaka. Da li to radi domaćinska vlast”, pita Rakić.

On navodi još i da je problem skraćivanja sanitarne barijere na akumulacionom jezeru Gruža, odakle se Kragujevac snabdeva vodom za piće, pominje i problem gradske deponije koja se sada nalazi skoro u centru grada.

“Ova naprednjačka vlast u gradu je zapravo nazadna, prevarili su građane, pristalice ali i članove svoje stranke koji toga još nisu potpuno svesni”, tvrdi odbornik Rakić i dodaje da su pripadnici vladajuće partije privilegovani.

“Oni ne žive kao mi, žive u pararelnom svetu, paralelnoj realnosti. To će se vrlo brzo otkriti”, poručuje Rakić za Danas.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari