Slavko Ćuruvija fondacija: 884 napada u tabloidima na kritičke medije ili novinare tokom 2023. 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Fondacija Slavko Ćuruvija (SĆF) saopštila je danas da je tokom 2023. godine u „prorežimskim tabloidima“ zabeležila 884 napada na kritičke medije ili novinare.

Fondacija je u saopštenju navela da su kritički mediji i novinari bili meta u 628 tekstova koje su objavili Informer, Alo, Srpski telegraf (portal Republika), Večernje novosti i Kurir, odnosno medji koji, prema Savetu za štampu imaju najviše prekršaja Kodeksa novinara Srbije.

Analiza te Fondacije pokazala je da su u 80 odsto slučajeva napadani mediji „Junajted grupe“, najviše televizija i portal N1 (225 puta), televizija, novine i portal Nova (220) i portal i novine Danas (178 puta).

Sledeća po brojnosti napada, kako se dodaje u saopštenju, je kategorija „tajkunski mediji“ (58), koje je premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić definisala kao medije u vlasništvu Dragana Šolaka.

Po broju napada slede portal Direktno.rs (21) i nedeljnik Vreme (osam), dok su o nedeljniku NIN i portalu KRIK tabloidi negativno pisali po četiri puta, o BIRN-u tri puta, portalima Kossev i Cenzolovka po dva puta, dok su po jednom pomenuti: Radio Slobodna Evropa, Al Džazira, Peščanik, Insajder, agencija Beta, Autonomija i Ozon pres.

Fondacija navodi da su tabloidi, osim medijskih kuća, napadali i novinare ponaosob, a najčešće su napadani direktor vesti TV Nova Slobodan Georgiev i glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović.

Tokom monitoringa, kako se dodaje u saopštenju, uočena su četiri narativa koja tabloidi koriste kada izveštavaju o kritičkim medijima i novinarima: „odbrana kulta ličnosti Aleksandra Vučića, demonizacija i dehumanizacija novinara, etiketiranje novinara kao izdajnika i plaćenika, diskreditacija i širenje nepoverenja prema mediju“.

„Često se u jednom tekstu prepliću dva ili više navedenih narativa“, ukazala je u saopštenju Fondacija Slavko Ćuruvija.

Analiza je pokazala i da je 31 odsto tekstova napisano identično ili gotovo identično, ali da je u tim slučajevima svaki tabloid kao izvor naveo sebe što, kako je ocenjeno iz Fondacije, predstavlja „osnov za sumnju da tabloidi dobijaju gotove tekstove iz centralnog izvora“.

U analiziranim tekstovima, Fondacija navodi da su najčešći napadači sami tabloidi, a drugi po brojnosti napada su političari na vlasti, i to: Ana Brnabić (77), Aleksandar Vučić (37), Goran Vesić (14), a tu je još 20 drugih funkcionera vladajuće koalicije.

„Pošto tabloidi i političari koriste identičan narativ i rečnik kada napadaju kritičke novinare, nameće se zaključak da su jednaki učesnici u očiglednim kampanjama koje se vode protiv kritičkih novinara, odnosno da rade u saglasju“, navodi se u saopštenju povodom analize, koja se u celosti može pronaći na sajtu Slavko Ćuruvija Fondacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari