Slika ovaca ispod natpisa Skupština Mladenovca nije uvreda 1Foto: Preuzeto sa bloga Aleksandra Bečića

Viši sud u Beogradu preinačio je presudu Osnovnog suda u Mladenovcu i oslobodio odgovornosti administratore Fejsbuk stranice „Alo Mladenovac“ Mirjanu Ilić i Dejana Janića da su uvredili čelnike opštine Mladenovac objavivši sliku ovaca.

Na spornoj fotografiji objavljenoj na njihovom portalu nalaze se ograđene ovce iznad kojih je razvijen transparent „Skupština opštine Mladenovac“.

Fotografija je autentična, nastala pre više godina i čak je bila na zvaničnom sajtu opštine, ali su je mladenovački zvaničnici iz redova naprednjaka doživeli kao uvredu i tužili administratore.

Prema prvostepenoj presudi Osnovnog suda u Mladenovcu, Mirjana Ilić i Dejan Janić, prekršili su Krivični zakonik i kažnjeni „opomenom“ za krivično delo uvrede u novčanom iznosu od 3.000 dinara. Viši sud u Beogradu je usvojio žalbu optuženih i pravosnažno ih oslobodio krivice. Mirjana i Dejan su odlučili da ne podižu tužbu protiv čelnika Mladenovca, jer su svesni da će odštetu plaćati građani. Ipak, ne nameravaju da se zaustave.

– Posle sramne osuđujuće presude koja je za cilj imala da Vladan Glišić, predsednik opštine Mladenovac, sa svojim SNS junošama uvede diktaturu i zaplaši građane koji se ne slažu sa njihovim radom, najmanje što sam mogla da očekujem je da Viši sud donese oslobađajuću presudu u našu korist – kaže Mirjana za Danas.

Prema njenim rečima, korumpiranost u Mladenovcu je na zabrinjavajućem nivou, o čemu svedoče ozbiljni pritisci kroz mnoge druge institucije, kao i njena „za sada neuspešna borba za starateljstvo nad maloletnim sinom“.

– Mnogi moji sugrađani trpe teror na različite načine dok se Vladan Glišić igra po sudovima za gluposti. Ostaće upamćen po „ovcama“ i svom iskazu na sudu „da se oseća kao ovca“, koji uredno nije ušao u zapisnik. Najvažnije u ovom slučaju nazvanom „ovce iz Mladenovca“ je naša odluka da ne podižemo tužbu za nadoknadu štete jer smo oboje svesni da ovakve igrarije idu isključivo na štetu građana Srbije. Dejan Janić i ja sa našom borbom tek počinjemo – ističe naša sagovornica.

Dejan kaže za Danas da je očekivao oslobađajuću presudu, jer je sudstvo stavljeno „pred svršen čin“.

– Da su odbili žalbu, to bi bio presedan evropskog nivoa. Taman da dočara ovu vlast. Ali, ja lično neću stati, na redu je „raskrinkavanje“. Ovoga puta ću se konsultovati sa pravnicima. Cilj mi je ta grupa SNS koja je podnela tužbu, jer tu ima elemenata od zloupotrebe do krivičnog dela – naglašava Dejan Janić.

Podsetimo, neobična presuda mladenovačkog suda po kome su administratori krivi jer su preneli sliku sa opštinskog sajta izrečena je u julu ove godine. Fotografija je nastala davno, pre Fejsbuka, na mladenovačkom stočnom vašaru, kojim je trebalo potencirati razvoj poljoprivrede i stočarstva u ovom delu Beograda.

Ona je dugo vremena bila okačena na zvaničnoj internet prezentaciji Skupštine opštine Mladenovac, a objavljena je svojevremeno i u lokalnom nedeljniku Pečat. Postupajući sudija u slučaju Mirjane i Dejana napisao je kako su njih dvoje pri čistoj svesti uvredili odbornike opštine Mladenovac. Uvređeni su bili samo članovi SNS, od kojih je jedan, po zanimanju veterinar, na suđenju izjavio kako se zna da su u narodu „ovce prihvaćene kao glupe životinje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.