Iako grad poznat po Mileni Pavlović Barili, a u kome živi više umetnika koji zavređuju veliku pažnju, ne poseduje izložbenu galeriju.

Da je vrednost imati umetnike, a ne sam prostor, što ne bi škodilo, pokazala je i prošlonedeljna multimedijalan izložba slika Pavla Miladninovića. U okviru proslavaljanja 100-godišnjice rođenja Milene Pavlović Barili, galerija koja nosi njeno ime, upriličila je i ovu sliku vrsnog požarevačkog slikara.

Radoslav Stanojević, direktor Galerije, obraćajući se prisutnima, naglasio je da grad koji imna Milenu, svetski priznatu i poznatu slikarku, nema galeriju u kojoj bi izlagali umetnici poput Pavla Miladinovića. – Galerija Milene Pavlović Barili je muzej, a ovom gradu nedostaje jedan ovakav, izložbeni prostor, zaključio je Stanojević.

O slikarstvu Pavla Miladinovića govorio je Dušan Đokić, likovni kritičar. On je pohvalio hrabrost umetnika koji se odlučio da bez imalo straha i sa puno iskrenosti pokaže javnosti šta je sve stvorio, dodavši da bi se malo ko na to odlučio. Izložba je obuhvatila 180 dela Pavla Miladinovića.

Multimedijalni događaj upotpunili su glumica Snežana Mandrašević, balerina Aleksandra Stanarević i za klavirom Vojislav Perućica.

Pavle Miladinović, slikar, grafičar, crtač i pedagog, umetnik u ovom trenutku možda najdelatniji na tom terenu, zavređuje zaista punu pažnju kao savremeni stvaralac. Za nekoliko decenija, ostvario je plodne rezultate, uzidao je impozantan grafički opus. U slikama monumentalnih dimenzija i složenim sintezama objekata post-moderne i simboličke vokacije, zanimljiv i raznolik, Pavle Miladinović je u svom radu razvio lepotu oblika, znaka, simbola, do autentične doživljenosti i filozofske obuhvatnosti u intenzivnom, poletnom zaokruženju obimne produkcije.

Pavle Miladinović je rođen u Požerevcu 1946. godine. Diplomirao je na Višoj umetničkoj školi u Beogradu, 1971. godine, u klasi profesora Ante Abramovića i Miluna Mitrovića. Grafiku je izučio u ateljeu Miroslava Arsića. Član je ULUS-a od 1989. godine i ULIS-a „Milena P. Barili“. Radi kao likovni pedagog u školi „Dositej Obradović“ u Požarevcu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari