Haški tribunal saslušao je juče prvog svedoka odbrane bivšeg portparola haškog tužilaštva Florans Artman, koja je optužena za nepoštovanje suda u Hagu. Tribunal je u avgustu prošle godine podigao optužnicu protiv Artmanove zbog obelodanjivanja dve poverljive odluke Žalbenog veća sa suđenja bivšem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću.

Artmanova je u svojoj knjizi „Mir i kazna“, izdatoj 2007. i u autorskom tekstu „Skriveni ključni dokumenti o genocidu“, objavljenom 2008. u BiH, izrazila nezadovoljstvo odlukom Tribunala da uvaži zahtev Srbije da se pojedina dokumenta iz državnih arhiva razmatraju na zatvorenim sednicama, čime su ostali nedostupni javnosti. Ona smatra da delovi državnih arhiva koji su razmatrani iza zatvorenih vrata u Tribunalu sadrže ključne dokaze o navodnoj odgovornosti Beograda za genocid u Srebrenici, tvrdeći da su odluku Tribunala srpske vlasti iskoristile kako bi sprečile korišćenje tih dokumenata u procesu pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BiH protiv SRJ zbog genocida.

Prvi svedok, francuski ekspert za pravo i ljudska prava Luj Žoane, rekao je da je Artmanova, kao novinar i građanin, iskoristila pravo da prouči pitanja od javnog značaja, a koja se tiču ratnih zločina i navodne odgovornosti sudija za prikrivanje dokumenata, kako sugeriše u spornim tekstovima.

– Ona je govorila samo o motivima sudija, a ne o sadržaju poverljivih dokumenata – rekao je Žoane i dodao da je sloboda izražavanja, kao fundamentalno ljudsko pravo, „ključna za pravdu“ i da su ograničenja moguća samo ako se time ne ugrožava osnovni cilj, a to je kažnjavanje zločinaca.

Žoane, koji je napisao i članak u kome kritikuje postupak protiv Artmanove, ukazao je da je za odluku o eventualnom nepoštovanju suda bitno da li su neke informacije objavljene u toku procesa ili kada je proces okončan i kada ne postoji mogućnost da se ometa pravda, kao što je ovde slučaj. U nastavku suđenja, tužilaštvo će danas unakrsno ispitivati Žoanea, a među svedocima odbrane je i direktorka beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari