Slobodan Jovanović – O srpskom nacionalnom karakteru (4)

Zrake iz sadašnjosti

Ostavite komentar


  1. Ovako naručen tekst od vlasti,podiže temperaturu nacionalizma do krajnje granice.Niti su Srbi krivi za sirotinju i nekulturu,jer 500 g. su 500 godina.Nepismen Miloš Obrenović,širom Beogradskog pašaluka je u svakom selu otvarao škole da opismeni narod,dok je nastavno osoblje uzimao iz Vojvodine.Svakako da Slobodan Jovanović,najveći srpski sin sa najviše titula u nauci i kuilturi,a posle i u politici,nije nikad kako kaže g.Djorgović bio nacionalista.Bio je univerzalan Jugosloven,nikad "čisti" Srbin.Na žalost,jedan od mnogih kuilturnih i pametnih Srba nije posle rata došao natrag u svoju domovinu,jer je u njoj zavladao komunizam,koji je streljao desetine hiljada najinteligentnijih ljudi po Beogradu i celoj Srbiji.Tito nikad nije voleo Srbe,pa je tako stradao najverniji srpski komunista Ranković i Krcun,koga su ubili na autoputu.Na sudjenju Draži Mihajloviću,sudilo se i drugim izbeglim ljudima,izmedju ostalog i Slobodanu Jovanoviću,koga je glavni tužitelj i sudija Miloš Minić osudio na dvadeset godina robije i gubljenjem gradjanskih prava deset godina.Medju "zaslužnim" intelektualcima,koji su posle rata se privoleli komunističkom režimu bio je i Andrić,hrvatski Nobelovac,koji je pod stare dane postao član KPJ ! Samo da se podsetimo,on je bio prisutan potpisivanju nemačko -jugoslovenskog pakta 25 marta u Berlinu,gde je izmedju ostalima bio i Adolf Hitler.Nemam pravo kao čitalac da nastavim dalje,jer bi me obrisali,pa zato poručujem:Slobodan Jovanović,je najveći srpski mozak u istoriji Balkana.Idući put ću to i objasniti…

  2. Da je kojim slučajem prevagnula konfederacija bez krune, i da je BiH bratski podeljena još onda, verovatno, Ratko danas ne bi bio "heroj". A da je prevagnula kulturna opcija, ne bi bilo Jugoslavije a veliko je pitanje, da li bi bilo i Srbije. Kultura zna da bude promoćurno štedljiva jer ne dozvoljava uzaludno rasipanje energije.
    P.S. Nemoj @journalista više ništa da objašnjavaš – dovoljno je.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.